Samling vid säkerhetspumpen
Alla parter – från byggherre och projektör till leverantör och entreprenör - ska uppfylla samma högt ställda säkerhetskrav. Det anser Sveriges Byggindustrier som bjuder in hela branschen för att tillsammans höja säkerheten på svenska byggarbetsplatser.
Sveriges Byggindustrier, BI , slår på stora trumman för arbetsmiljö och säkerhet i april.
– Vi vill säkerställa våra byggen så att samtliga leverantörer som kommer till platsen använder rätt utrustning, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.
Satsningen har fått namnet ”Säker arbetsplats” och initiativtagaren BI nöjde sig först med att jobba med frågan inom den egna organisationen. För ungefär ett år sedan togs beslutet att involvera även andra parter och BI bjuder därför in organisationer både från arbetsgivarsidan och från arbetstagarsidan till ett möte den 17 april.
– Vi har redan fått med oss alla våra 3 200 medlemmar, nu vill vi att alla entreprenörer och leverantörer också ska vara med, vi har också fått med oss Svensk Teknik och Design som har konsulter och projektörer som sina medlemmar, då kan de redan på projekteringsstadiet få med säkerheten, säger Ola Månsson.
Syftet är att se till att samtliga inblandade parter i ett bygge ställer och uppfyller samma höga krav på säkerhet och arbetsmiljö.
– Alla, från byggherrar till byggare, måste vara delaktiga i detta viktiga arbete, säger Ola Månsson.
Rent konkret förväntar han sig högre krav och bättre uppföljning.
– Vi måste se till att ställa krav och att framförallt ställa rätt krav. Jag kan också tänka mig att vi kommer att mäta resultat, jobba med utbildning och information och säkra uppföljning och revision. Det viktigaste är att ändra folks attityder.
BI har funnit en hel del goda exempel, till exempel i England.
– Där mäter de alla entreprenörer mot varandra och bara den som får godkänt får jobbet.
Kvaliteten i Sverige varierar, uppger Ola Månsson.
– I stora kända projekt som Nya Karolinska Sjukhuset, Bromma Center, Citybanan och Citytunneln har man haft en mycket bra nivå på säkerheten, där har alla skyddsvästar och glasögon och följer reglerna. Men kör man förbi där någon renoverar en bostadsrättsförening eller bygger ett garage är nivån en helt annan. Det vill vi ändra på.
Med rätt krav och bättre uppföljning kan säkerhetsnivån höjas på samtliga projekt, tror Ola Månsson.
– Det finns en hel kader med mindre seriösa entreprenörer. Våra medlemmar ställer höga krav och ingen som inte har rätt skyddsutrustning ska ens få beträda en arbetsplats.
För att underlätta arbetet har BI anställt en person som ska ansvara för förändringsarbetet. Ola Månsson utlovar också resursförstärkningar och kallar kaxigt projektet ”den största satsningen på arbetsmiljö i branschens historia”.
– Vi har bjudit in alla, det har aldrig gjorts i den här omfattningen tidigare.
Arbetsmiljö och säkerhet är, som alltid, en aktuell fråga i byggbranschen, uppger Ola Månsson.
– Vi har totalt sett en frisk byggbransch och antalet dödsolyckor har minskat även om antalet arbetsplatsolyckor tyvärr har ökat med sju procent.
Det slutgiltiga målet är därför inte bara en säkrare arbetsplats.
– Vi har en nollvision och jag hoppas vi kan nå dit.