"Skrota pappersritningen"
Nästan all projektering sker i 3D, ändå klamrar sig svenska byggare fast vid mindre korrekta pappersritningar. Röster har höjts för att skrota pappersritningen men då måste 3D-modellens juridiska status höjas.
Flemingsberg. Trots att projektörerna utför en stor del av sitt arbete i 3D är pappersritningens status i svenska byggprojekt oförändrad.
– Infrastrukturprojekt är ofta datorritade, men sedan tar man ändå fram en snygg och läsbar pappersritning som dock i många avseenden inte är korrekt, säger Kent Persson, produktansvarig för Geo på Svensk Byggnadsgeodesi, SBG.
Byggarna behöver normalt både en planritning – för att se vägen uppifrån, en profilritning – för att se den från sidan, en tvärsektion – för att se vägen i tvärsnitt och en normalsektion - för att se alla lager.
– Ofta beskriver de fyra ritningarna fyra helt olika vägar och entreprenören tvingas välja vilken det är som gäller, säger Kent Persson.
En 3D-modell erbjuder en enda bild.
– Den visar en väg, på ett ställe och jag tycker man ska fokusera på att bygga vägen, inte på att tolka ritningen.
– Ofta skickas ritningen som pdf, men det anser jag är en digital pappersritning, den enda skillnaden är ju att entreprenören själv får skriva ut pappersritningen.
Trots att projektören ofta tar fram en 3D-modell måste man alltså ofta omvandla den till en klumpigare pappersritning för att sedan åter förvandla den till 3D när den ska ut i maskinen. SBG är ett av flera företag som tillhandahåller programvara för hur man behandlar olika mätdata och Kent Persson hoppas att man snart ska kunna satsa fullt ut på 3D-modeller. För att lyckas krävs dock att projektörer, myndigheter och programvaruutvecklare samarbetar.
– Det tar lite längre tid att ta fram en 3D-modell tid och eftersom projektörerna ofta upphandlas på lägsta pris kommer de inte att våga ta steget om det inte myndigheterna höjer 3D-modellens status så att beställarna kräver det, säger Kent Persson.
Han uppskattar att 80-90 procent av ritningarna initialt görs i 3D men att de sedan omvandlas till pappersritningar.
– Vem vågar bygga efter en 3D-modell om den inte gäller juridiskt?
3D-modeller rakt av , från projektör till maskin, skulle underlätta mycket tror Kent Persson.
– Man får ett snabbare dataflöde och en snabbare revideringsgång.
Revideringar i en 3D-modell kan ske fullt ut i alla led på en gång.
– Det kan pipa till i mobilen hos föraren och så får han veta att han har en uppdaterad modell att hämta, det går på sekunden, säger Kent Persson.
Att istället vänta in omprojekteringen, ändra på pappersritningen, föra in ändringen i den programvara som finns på mätkontoret och sedan skicka ut en ny modell till maskinen tar betydligt längre tid.
– Även om det bara tar en timme hinner en stor maskin gräva mycket fel under den tiden, konstaterar Kent Persson.
Han hyser dock gott hopp om en snar förändring.
– Min bransch har tyckt att pappersritningen bör skrotas i 15 år och nu vill i princip alla ha 3D. Snart är vi där.
Allt fungerar inte i en 3D-modell.
– Men det som ska byggas bör gå att rita och beskriva, kan man inte det kan man förmodligen inte bygga den i verkligheten.
Kent Persson ser trots allt flera områden där pappersritningen klår 3D-modellen.
– Den behövs i vissa lägen, den är oslagbar på att visa överskådligt hur det ska se ut, det är svårt att få till på en datorskärm. Det ger också en bra känsla för projektet att tapetsera en bodvägg med ritningar.
Pappersritningen kommer därför att leva vidare tror han, även om den inte längre spelar huvudrollen.
– Pappersritningen kommer att finnas kvar.