Medlare sydde ihop byggavtalet
Löneökningar på 2,6 procent och partssammansatta arbetsgrupper som ska ta hand om arbetsmiljön och prestationslönesystemet är en något förenklad bild av det medlarförslag som både Sveriges Byggindustrier och Byggnads kunde enas kring – innan strejkvarslen trädde i kraft.
– Byggavtalet från 2010 har hållit för trycket. Vi har ett avtal om lön och ersättning på plats vilket innebär att vi har kommit i mål med årets avtalsförhandlingar, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI.
En liknande uppfattning har Byggnads förbundsordförande Hans Tilly.
– Vi har fått en helhetslösning som vi är nöjda med. Med uppgörelsen hoppas jag att vi kan fortsätta utveckla den samsyn som vi lade grunden till genom Byggavtalet 2010, säger Hans Tilly.
Det är mera regel än undantag att förhandlingarna genomförs med konfliktvarslen hängande över de medverkandes huvuden. Årets förhandlingar var inget undantag. Byggnads varsel berörde den här gången ungefär 3 000 medlemmar i två steg och första varslet omfattade cirka 120 arbetsplatser på ungefär 40 företag. Byggarbetsgivarna var å sin sida snabba med att begära frivillig medling och resultatet blev ett accepterande av det nya avtalet innan strejkvarslen trädde i kraft.
Det nya avtalet löper över tolv månader och rent konkret betyder det ett lönelyft på i genomsnitt 774 kronor i månaden. Även byggstädare kommer att få ett lönelyft på den nivån. Det innebär att de lägst avlönade i byggbranschen – ofta kvinnor – får en höjning värd ungefär fyra procent.
– Byggnads medlemmar kommer med det här avtalet att ligga kvar som den bäst betalda gruppen inom LO-kollektivet och vi utgår från att byggbranschen även under kommande avtalsrörelser ska fortsätta att följa exportindustrins kostnadsram. Vi är oroade av kostnadsökningarna med hänsyn till den ökade internationella konkurrensen, säger Mats Åkerlind.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson är mycket nöjd med hanteringen av arbetsmiljöcertifieringen.
– Nu när arbetsmiljöfrågan kommer med i avtalet kan mer göras konkret och med kraft för liv och hälsa i byggbranschen. Det är skönt att vi äntligen löst ackordslistorna för ställningsbyggnad och undertak, vilka vi har hållit på att förhandla om sedan 1997. Nu när det finns en överenskommelse om prestationslönesystemet så finns förutsättningar för en bra löneutveckling för dessa grupper, säger Torbjörn Johansson.
Vad gäller prestationslönesystemet inrättas en nämnd för att på samma sätt som Medlingsinstitutet sörja för en väl fungerande lönebildning och därmed minska antalet lönekonflikter ute på byggarbetsplatserna. Och det verkar onekligen på tiden. Enligt byggarbetsgivarna har det bara i år varit runt 50 konflikter mellan parterna, vilket är helt motsatt effekt jämfört med de förväntningar som fanns efter byggavtalet 2010.
En av de stora konfliktungarna inför förhandlingarna har varit arbetsgivarnas inställning att retroaktiva löner inte utbetalas vid strandade förhandlingar. Den punkten lyftes bort helt och hållet och berörs inte av avtalet.