23948sdkhjf

Enighet om väg- och banavtalet

13 000 väg- och järnvägsarbetare får 2,8 procent mer i lön, enligt det avtal som nu träffats mellan Seko och Sveriges Byggindustrier, BI. Avtalet löper över tretton månader och löneökningen motsvarar den nivå som parterna inom industrin enats om.


Avtalet innebär att den genomsnittliga löneökningen för de berörda blir 774 kronor i månaden.

– Vi har ett avtal på plats inom märket även för väg- och banområdet. Vi är nöjda med en lönenivå som säkerställer sysselsättningen och en god konkurrensförmåga för infrastrukturområdet, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef i BI.

Sekos ombudsman Björn-Inge Björnberg lyfter också fram den utökade föräldralönen som en viktig del i det nya avtalet. Satsningen är en del i försöken att anpassa de till stora delar ålderstigna kollektivavtalen till ett modernt samhälle.

Förhoppningen är att den ökade föräldraersättningen ska uppmuntra till föräldraledighet och, inte minst, locka fler kvinnor till yrken inom väg- och banområdet.

Andra inslag är att arbetstidsförkortningen utökas med två timmar per år och att helgersättningen höjs i form av utökad tid för OB och övertidsersättning. Föräldralönen och arbetstidsförkortningen har avräknats från löneutrymmet.
Men avtalet innehåller även andra inslag som båda parter säger sig vara nöjda med. Inte minst betonar parterna att man ser fram mot det fortsatta gemensamma arbetet med att förbättra arbetsmiljön och öka säkerheten för människor vars arbetsplatser ofta är mycket utsatta.

– Detta ska vi göra tillsammans med facken och med övriga byggarbetsgivare. Arbetsgivaren har alltid hela ansvaret för arbetsmiljön och facket ska givetvis ha ett inflytande i frågan, säger BI:s vd Ola Månsson.
Parterna är överens om att rensa upp bland de olika tidsbegränsade anställningsformerna. I stället införs allmän visstidsanställning i enlighet med lagen om anställningsskydd, vilket kommer att förenkla för arbetsgivarna. Ett stort steg är beslutet om att månadslön blir huvudlöneform, vilket ligger i linje med byggarbetsgivarnas vision om ett så kallat modernt medarbetaravtal.
Seko betonar att avtalet skapat bättre förutsättningar till tryggare anställningar inom branschen.
– Avtalet reglerar nu att företagen, vid säsongsbetonat arbete, ska förhandla med facket om anställningsformen. Syftet är att skapa tryggare anställningar, säger Björn-Inge Björnberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078