På djupet i Karlskrona
Sommaren 2014 ska Hajen 1 och HMS Neptun kunna ta emot de första gästerna i sitt nya hem i Karlskrona. Nyligen togs första spadtaget till Marinmuseums ubåtshall, men först ska bland annat en väg byggas, pålar slås och en bottenplatta gjutas.
Sommaren 201 4 kan besökare vid Marinmuseum i Karlskrona åter igen bli påminda om det kalla krigets kylslagna dagar. Huvudrollen spelas av HMS Neptun som byggdes på Kockumsvarvet i Malmö och Karlskronavarvet med sjösättning 1978. 49,5 meter lång, elva meter hög och bestyckad med tolv torpeder och åtta torpedrör kunde den lura i vattnet ner till 300 meters djup. En toppfart på 20 knop i u-läge var tillräcklig i de flesta situationer den kunde ställas inför för att värna den svenska neutraliteten.
Ubåten blev känd för en bredare svensk allmänhet i samband med att sovjetiska ubåten U-137 gick på grund i Gåsefjärden.
– För att få den mycket tunga ubåten på plats behöver marken intill Marinmuseum förstärkas. En tillfällig transportväg kommer att byggas. Därefter ska en 1 300 kvadratmeter stor betongplatta gjutas och ett stort antal pålar sättas i marken, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.
Arbetet delas in i två etapper. När grundläggningen och grundkonstruktionen är på plats är det dags för båten att sättas på plats, vilket kan bli något av en rysare då den väger långt över ett tusen ton. I den andra etappen sätts så överbyggnaden, som följer ubåtens form, på plats. Huvudsakligen används betong och stål och avsikten är att besökarna i hallen ska få en känsla av att befinna sig i en av de torrdockor där en gång i tiden ubåtarna byggdes.
HMS Neptun får sällskap i sitt nya hem av den svenska flottans första ubåt, Hajen 1, som byggdes på Stockholms Örlogsvarv och sjösattes 1904. Här handlar det dock om en betydligt mindre farkost som inte är mer än 23,4 meter lång och väger ungefär 127 ton. Bestyckningen inskränkte sig till tre torpeder och ett torpedrör medan dykdjupet inte var mer än 30 meter.
Utanför hallen anläggs en spegeldamm, vars syfte är att reflektera ett vattenskimmer i hallens tak.