Skanska står stadigt på skakig mark
Den europeiska ekonomin må vara en aning skakig, men när Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström beskriver företagets situation under 2011 är stabilt ordet för dagen. Och beskrivningen präglas förstås av att företagets enskilt största marknad är USA.
− Den positiva utvecklingen av orderingången har fortsatt under fjärde kvartalet. Både för helåret 2011 och för det fjärde kvartalet redovisade byggverksamheten högre orderingång än intäkter. Orderingången för 2011 var sju procent högre än intäkterna under året, säger Johan Karlström.
− Byggverksamheten ökade intäkterna och Sverige, Polen, USA och Storbritannien fortsätter att leverera goda resultat och marginaler. Lönsamheten är dock lägre jämfört med föregående år, främst beroende på att verksamheterna i Finland och Norge påverkas negativt av ytterligare projektnedskrivningar och reserveringar.
Med intäkter på 122,5 miljarder kronor hör Skanska till jättarna i det svenska näringslivet och företaget står sig också väl bland världens största byggföretag. När nu den nordamerikanska marknaden börjar rulla så smått finns också en inneboende trygghet i att USA växt till den största enskilda marknaden. Intäkterna under 2011 var visserligen mindre än under 2010, men långt mer än en tredjedel av orderstocken på drygt 155 miljarder kronor hör hemma i de amerikanska bolagen.
Men koncernen har inte växt färdigt, långt därifrån.
– För att ytterligare förstärka och expandera byggverksamheten genomförde vi tre företagsförvärv under det fjärde kvartalet, amerikanska Industrial Contractors Inc., finska Soraset Yhtiöt Oy samt polska Pudiz Group. De förvärvade bolagen representerar årliga intäkter på drygt fem miljarder kronor, säger Johan Karlström.
Skanska har, med svenska mått mätt, mycket stor erfarenhet av projekt som drivs i offentlig-privat samverkan. Inte minst i Storbritannien har företaget medverkat vid uppförandet av bland annat sjukhus, skolor och fängelser. En åtstramning av de brittiska offentliga utgifterna har minskat utbudet av nya OPS-projekt, men företaget räknar med att den kurvan vänder under 2012. På övriga europeiska marknader är projektutbudet mer begränsat även om intresset för OPS-lösningar tycks öka på vissa marknader. Bedömningen är att det kan bli en ljusare framtid för nya OPS-projekt även i USA och Latinamerika även om ledtiderna är svåra att förutse.
Anläggningsmarknaden beskrivs som fortsatt stabil på flertalet av de marknader där företaget verkar. Antalet anbudsgivare är dock stort med hög närvaro av internationella aktörer, vilket pressar anbudsmarginalerna. I USA, Tjeckien och Storbritannien påverkas marknaden dessutom av offentliga besparingsprogram.
Detta till trots redovisar den svenska byggjätten ett rörelseresultat för 2011 på strax över nio miljarder kronor, jämfört med drygt 5,3 miljarder kronor under 2010.