Prisvärt översvämningsskydd
Varje satsad krona i översvämningsskydd ger 56 kronor tillbaka i form av minskade skadekostnader. Den slutsatsen drar kommunstyrelsen i Lidköping som därför börjat planera för åtgärder som minskar översvämningshotet från Vänern.
Lidköping är en av 14 svenska kommuner där risken för översvämningar bedöms vara särskilt stor. Vänern betraktas som en synnerligen opålitlig granne med en vattenyta som vanligtvis ligger på nivån 44 meter över havet. Vintern 2000-2001 steg vattenytan till 45,67 meter, något som resulterade i att såväl hus som åkrar översvämmades.
Sedan dess har såväl provisoriska som permanenta vallar och vågbrytare byggts samtidigt som befintliga vallar förbättrats.
Vattennivån har dock så sent som under 1950-talet nått höjder på mer än 46,5 meter och det finns stor oro för att högt vattenstånd även ska få Lidan att svämma över, vilket kan drabba bostäder för 4 300 personer i stadens centrala delar.
Därför har kommunen låtit Actea Consulting göra en så kallad kostnads-/nyttoanalys. Bland annat har åtgärder för att förhindra eller mildra konsekvenser av en framtida översvämning identifierats. Kostnaden för dessa åtgärder har sedan ställts i relation till vad en översvämning skulle kunna kosta samhället om man inte vidtar dessa åtgärder.
När resultatet av analysens första etapp, Västra hamnen, redovisades för kommunstyrelsen utmynnade det i att samhällsbyggnadsnämnden fick ett direkt uppdrag att detaljprojektera åtgärder som ska ge ett fullgott grundskydd för en vattennivå upp till 46 meters höjd. Satsningen omfattar bland annat en strandpromenad, en slitsmur för att förhindra urlakning och en kombinerad översvämningspark och fördröjningsdamm.
Investeringen beräknas till ungefär 7,5 miljoner kronor och förhoppningen är att få statsbidrag för halva kostnaden.