Rivning första Rena bygget
Rivningen av Munkebäcksgymnasiet är först ut med skarpare kontroll av id på byggarbetsplatser och av att entreprenörer betalar skatt och avgifter för sina anställda. Så blir det på de runt 25 projekt som fram till år 2014 kommer att ingå i projektet Rena byggen i Göteborgs Stad.
Rena byggen är en satsning där Sveriges Byggindustrier, Skattverket och Byggnads samarbetar med huvudaktören Göteborgs Stad för att försöka minska risken för bland annat ekonomisk brottslighet. Arbetsplatsen hägnas in. Bara de som bär så kallade ID06-kort utvecklade av Sveriges Byggindustrier, och som finns föranmälda på särskilda listor, får vistas på ett Rent bygge.
– Närvaroregistreringen med ID06 är en branschstandard och ett bra initiativ för att hålla ordning och reda på byggen som periodvis kan ha väldigt många olika företag som arbetar samtidigt och med ökad risk för stölder, säger Per Carlsson, projektledare för Rena byggen.
Närvarolistorna som är sekretessbelagda, skickas sedan till Skatteverket som i sin tur gör sina kontroller av att varje person på närvarolistorna fått lön, avdragen skatt och andra avgifter korrekt betalda.
– Utöver det tillämpar vi beställare egna närvarokontroller. Överensstämmer inte uppgifterna kan det bli ekonomiskt mycket kännbart för entreprenören. Samma krav gäller även långt ner i underleverantörsleden. Allt för att komma åt risken för svarta pengar. Enligt både fack och arbetsgivare ökar oftast fusket ju längre ifrån huvudleverantören man kommer, tillägger Per Carlsson.
Så fort en entreprenör vill ta in en ny underleverantör måste han eller hon anmäla detta till beställaren eller projektledaren.
– Vi ska godkänna varje ny underleverantör, annars får han inte börja jobba på Rena byggen.
Under projektfasen har Rena byggen valt ut större och fysiskt avgränsade byggprojekt, som exempelvis rivningen av gamla Munkebäcksgymnasiet i östra Göteborg som ska inhängnas med gallerstaket. Även ombyggnaden av stadsbiblioteket i Göteborg finns med som ett tilltänkt Rena byggenprojekt.
– Vi planerar ett 25-tal större projekt. Dels för att det går att motivera en permanent arbetsledning på plats, dels för att hålla ordning på alla extrarutiner. Därefter gör vi en utvärdering där vi bland annat vill fånga upp erfarenheterna från entreprenörer och beställare.
– Allt måste lösas i ett system. Speciellt som det lutar åt en ny lagstiftning som går åt samma håll. Sedan får man se hur byråkratiskt det blir och vad man eventuellt kan lätta på utan att syftet med Rena byggen går förlorat, säger Per Carlsson.
Inom Göteborg Stad finns det ett drygt dussin byggande organisationer som under projekttiden ska inkorporeras i Rena byggenprojektet. Alla kommer så småningom att vara med och dela på administrationskostnaderna.
– Det här blir både bättre och billigare än att det ska utvecklas på
20 olika ställen, säger Claes Johansson, direktör för lokalsekretariatet som för stadsledningskontorets räkning ansvar för Rena byggen.