23948sdkhjf

Linköping – svenskt nav för Case

– Förra året var vi med våra Doosan-maskiner tredje största leverantör av grävmaskiner i Sverige, med en marknadsandel på ungefär tio procent. När vi nu kompletterar med Case räknar vi med en högre tillväxttakt och ökade marknadsandelar, säger Maskinias nyblivne vd Fredrik Holmquist.
I höstas stod det klart att Maskinia övertar generalagenturen för Case på den svenska marknaden. Sedan dess har det Linköpingsbaserade företaget byggt upp verksamheten i det nybildade dotterbolaget Swecase som ska hantera agenturen.

Organisationer för service, reservdelar och försäljning har etablerats och kommer att fortsätta växa. I grunden finns också Maskinias verksamhet som 2011 omfattade 31 anställda och 24 servicepartners. När Leveranstidningen Entreprenad kom på besök till Linköping fanns även den första servicebilen med Case-logga på plats.

Case är ett gammalt, aktat varumärke som funnits på marknaden i mer än 170 år. Sedan 1999 är företaget en del av CNH-gruppen där det andra benet är New Holland.

– Med den nya agenturen kompletterar vi vårt erbjudande till marknaden med 15 produktlinjer och mer än 90 produkter. Dessutom finns styrkan i ett företag som är etablerat i ungefär 150 länder och är världens femte största tillverkare av entreprenadmaskiner. Sedan tidigare är vi ju generalagent för Doosan, Montabert och Everdigm, säger Fredrik Holmquist.

Case har haft några svåra år i Sverige, men är över huvud taget förhållandevis litet i Europa där försäljningen ligger strax under tio procent av omsättningen. Störst är företaget i Amerika som sväljer ungefär två tredjedelar av de tillverkade produkterna.

– I Sydamerika har vi en marknadsandel på ungefär 27 procent och vi är nästan lika starka i Nordamerika. Sammantaget har vi en marknadsandel som globalt ligger kring tio procent. I Europa stannar vi på 3,5-4 procent, men vi räknar med att kunna öka den andelen en hel del, säger Markus Meyer, säljansvarig för Case i Europa.

Till stora delar stämmer produktutbudet överens med de produkter som Maskinia redan erbjuder genom Doosan, men framför allt i det mindre segmentet breddas produktutbudet avsevärt. Bland annat ingår bandschaktare, minigrävare, kompaktlastare, teleskopslastare och grävlastare i Case program. Och det är inte minst bland de mindre maskinerna som Case växt sig starka.

Företaget skapades redan 1842, men något av grunden för den nuvarande inriktningen lades 1957 då företaget dels förvärvade America Tractor Corp med bandschaktare på menyn och dels lanserade vad företaget kallar världens första grävlastare. 2005 passerades en milstolpe i företagets historia i och med att man då tillverkat en halv miljon grävlastare.

1967 kompletterades verksamheten med grävmaskiner, en verksamhet som förstärktes 1977 genom förvärvet av Poclain Excavators. 1981 förvärvades Drott och företaget gjorde sitt intåg på hjulgrävarmarknaden.

1992 slöts ett leveransavtal med Sumitomo som fortfarande tillverkar samtliga bandgrävare för Case i Japan. 1997 presenterades så den första kompaktlastaren som 2010 passerade 250 000 producerade enheter.

I det litet större segmentet slår företaget nu på trumman för nykomlingarna i C-serien bandgrävare och F-serien hjullastare.

Liksom flertalet övriga tillverkare har ambitionen varit att förbättra i synnerhet fyra punkter: produktivitet, bränsleförbrukning, servicevänlighet och förarmiljö. Även miljöbelastningen har stor betydelse och här spelar motorvalet stor roll. Case arbetar med två skilda avgasfiltreringsmetoder för att minska utsläppen i enlighet med de nya emissionskraven i steg IIIb.

I grävmaskinerna har valet fallit på EGR (avgasåterföring) medan de USA-tillverkade hjullastarna drivs med motorer utrustade med SCR (selektiv katalysatorreduktion).

Med EGR cirkuleras en del av avgaserna tillbaka till motorn. Det sänker förbränningstemperaturen så att mängden kväveoxid minskar redan i förbränningsprocessen. Metoden ger dock en något högre partikelmängd, vilket ökar behovet av partikelfilter.

SCR jobbar med högre temperatur och kräver en katalysator monterad efter motorn och en tank som innehåller en urealösning, kallad adblue. Lösningen blandas med avgaserna strax innan de når katalysatorn och en kemisk reaktion omvandlar kväveoxiderna i avgaserna till ofarliga restprodukter i form av kvävgas och vattenånga. Dieselförbrukningen minskar då SCR-tekniken utnyttjas. En tumregel är att minskningen motsvarar ungefär mängden insprutad urea, vilket kan ge en kostnadsreduktion om urean är billigare än dieseln.

Den nya C-serien grävmaskiner finns i storlekar från 13 till 47 ton. Enligt tillverkaren ska de nya motorerna tillsammans med förändringar i hydraulik och elektronik ge snabbare arbetscykler, förbättrad gräv- och planeringskontroll och inte minst tio procent sänkt bränsleförbrukning jämfört med föregångarna.

Även kylaren är effektivare, mycket tack vara att kylningsytan ökat 18 procent. Den tiltbara AC-kondensatorn underlättar dessutom rengöring. Underhåll och service har för övrigt också blivit lättare genom att motorluckan gjorts bredare samtidigt som servicepunkterna samlats och är tillgängliga från marken.

Den nya rops-hytten utlovas vara säkrare än tidigare samtidigt som sikten förbättrats. Bland annat är det färre störande objekt i front- och sidorutor. Backspeglarna är större än tidigare och en integrerad back- och sidkamera gör sitt till för att minska olycksrisken. Till det kommer en rejält sänkt ljudnivå i hytten till ungefär 70 dB(A).

Minskad bränsleförbrukning , tystare gång, och lägre ljudnivå utlovas också i F-seriens hjullastare som finns i storlekar från cirka tio till 30 ton.

Precis som för grävarna har hytten fått ett lyft med färre störande objekt i front- och sidorutor och förbättrad sikt. Eluppvärmd förarstol ingår som standard.

Ökad lyftkraft utlovas oavsett vilket av de tre aggregatalternativ som väljs: z- eller parallell-länkage eller long reach-aggregat.

Ambitionen har varit att få fram en välbalanserad maskin och bland annat därför är kylaren placerad framför motorn. Därmed fungerar motorn också som motvikt. Fläkten kan för övrigt också köras baklänges, antingen med automatisk styrning eller via displayen i hytten.

– Förutom den avsevärt förbättrade förarmiljön kommer föraren att känna att den nya generationen hjullastare är snabbare, starkare och har bättre acceleration än föregångarna, lovar Maskinias marknadsansvarige Daniel Forsberg.

När Case nu ska erövra Sverige kommer inte allt att ske från Linköping. Klara återförsäljare är NTC i Sundsvall, Repab i Piteå och LNE i Arvika. HVL i Göteborg och Stockholm, Tabergs Maskinservice i Jönköping och Jord- och Skogsbruksservice i Ronneby är klara som servicelämnare.

– Vi har lagt grunden, men fortfarande återstår en hel del att göra. Vårt mål i Swedcase är att inom fem år ha minst tio procents andel av den svenska marknaden för entreprenadmaskiner. Och det ska ske utan att vi tappar marknad för Doosanprogrammet, säger Fredrik Holmquist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095