23948sdkhjf

Dags att ta ställning

” Den som anlitar en entreprenör med märkbart dumpat pris kan inte hävda att han eller hon inget visste.
Det har gått mer än tio år sedan Konkurrensverket berättade att det fanns misstankar om en asfaltkartell som delade upp stora delar av den svenska beläggningsmarknaden mellan sig. Det resulterade så småningom i att nio företag dömdes att betala närmare en halv miljard kronor på grund av överträdelse av konkurrenslagen. Det är de högsta böter som dömts ut i Sverige för den typen av överträdelse. Det kanske mest intressanta var att bland de dömda företagen fanns den egenregiverksamhet som drevs av beställaren Vägverket.

Efter att ha schavotterat i media blev det mycket snack om bot och bättring och att det inte handlat om företags- eller branschkulturer utan om enskilda individer som brutit mot gällande riktlinjer i företagen. Sedan dess har medverkande företag fälts för motsvarande brott i andra länder samtidigt som fokus på senare tid allt oftare flyttas över till inköparna. Offentliga förvaltningar tycks allt för ofta hellre vända sig till etablerade kontakter än göra regelrätta upphandlingar. Om det beror på någon form av ”vänskapskorruption”, positiva erfarenheter av vald samarbetspartner eller okunnighet om gällande lagstiftning må vara osagt, men helt klart är att Konkurrensverket tycks få allt mer att göra.

För närvarande har Konkurrensverket mer än 20 pågående processer i domstol, vilket är ett tråkigt rekord i myndighetens historia. Dessutom finns ytterligare tänkbara ärenden som mycket väl kan sluta i domstol. Ett exempel är Östersund där åtta företag misstänks för att ha delat de kommunala byggprojekten mellan sig.

Konkurrensverket är påtagligt nöjt med det nya verktyg man fått tillgång till genom möjligheten att i domstol kräva böter för otillåtna direktupphandlingar. En direkt följd är att 15 ansökningar om upphandlingsskadeavgift lämnades in under 2011. Därutöver lämnades ytterligare tre stämningsansökningar in där myndigheten kräver att offentliga aktörer måste sluta med verksamhet som begränsar konkurrensen för privata aktörer.

Mycket gott görs för att försvåra för exempelvis otillbörlig samverkan och svartarbete. Byggbranschen ska definitivt ha en stor eloge för det arbete som lagts ner för att begränsa möjligheterna till missbruk av arbetskraft och utnyttjande av svart arbetskraft. Trots det kommer färska uppgifter om att anmälningarna om ekonomisk brottslighet ökar.

En kombination av lagstiftning, bristande resurser hos Skatteverket och långa kedjor av underentreprenörer försvårar insynen och bidrar till att oegentligheter kan förekomma. Även om flertalet företag anstränger sig för att göra rätt är det de företag som missbrukar systemet som ger branschen sitt ansikte.

När det kommer till nedersta raden i projektredovisningen kan det vara lätt att blunda för att den underentreprenör som väljs har lämnat ett anbud som ligger 30 procent under det näst lägsta. I vissa fall kan även branschorganisationer och fackförbund sätta ner foten och ta ställning. Visst är det bra att jobba för en renare bransch, men då ska man också ha kurage att kasta ut det företag som bryter mot reglerna eller utesluta den medlem som jobbar svart, även om det betyder lägre medlemsavgifter. Den som anlitar en entreprenör med märkbart dumpat pris kan inte hävda att han eller hon inget visste.

Det företag som betalar en kommunal tjänsteman för utförda tjänster får finna sig i att bli ifrågasatt, liksom tjänstemannen. Offentliga beställare som kringgår lagen om offentlig upphandling får finna sig i att det uppstår misstankar om korruption. De enda som tjänar på dessa avarter är juristerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094