Full fart för tysk maskinindustri
Försäljningen för tyska maskintillverkare ökade med hela 17 procent under 2011. Och prognosen för 2012 är fortsatt positiv – den förväntade ökningen är fem procent.
– Våra kunder investerade helt enkelt mer igen, säger Johann Sailer, ordförande för VDMA, den tyska branschorganisationen för tillverkare av maskiner med inriktning mot bygg och anläggning.
Marknaden för de tyska maskintillverkarna beskrivs som välmående. Bland annat visar statistiken att mer än 30 000 maskiner för jordförflyttning såldes, vilket inte skett sedan rekordåret 2007. Enligt organisationen betyder det att marknaden fördubblats på två år. Efter den stora nedgången vid den föregående ekonomiska härdsmältan finns ett uppdämt behov av nya maskiner, inte minst bland uthyrningsföretagen, vilket nu ger resultat i form av ökad försäljning. Bland annat konstaterar organisationen att 11 000 sålda hjullastare under året nått en nivå som senast kunde noteras 1995.
Uppgången står inte heller och faller med en enskild marknad. På den tyska hemmaplanen redovisas en ökning med 19 procent till 2,45 miljarder euro för bygg- och anläggningsmaskiner. Men utvecklingen är inte sämre för exporten – tvärtom noteras en ökning på 24 procent för motsvarande maskintyper. Framför allt noteras en kraftig boom i Ryssland där företag rapporterar om en försäljning som fördubblats sedan 2010. Andra nyckelmarknader är Frankrike, USA och Kina som växt till den i dag största enskilda marknaden.
Med en beräknad fortsatt tillväxt på ungefär fem procent borde det mesta vara frid och fröjd, men tillverkarna lyfter fram ett faktum som tenderar att göra livet åtminstone lite surare. I en omvärld där det blir allt svårare att göra någorlunda säkra ekonomiska förutsägelser blir de ekonomiska cyklerna allt kortare, vilket också gör att det företag som inte levererar sina produkter tillräckligt snabbt kan slås ut i den hårda konkurrensen.
För tillverkarna handlar det därför inte bara om att investera gigantiska summor för att utveckla den teknik som lever upp till allt tuffare miljökrav. Det handlar också om att skapa den organisation och den produktion som klarar snabba omställningar och därmed kortast tänkbara leveranstider.
Det kanske största problemet orsakas av att de nyutvecklade maskinerna oftast bara kan säljas på en mycket begränsad marknad. De är för dyra för de nya marknaderna i snabb tillväxt och måste kanske dessutom köras på bränsle som inte är tillgängligt i stora delar av världen. Men Johann Sailer visar ingen större oro – i varje fall inte utåt.
– Med vår kreativitet och innovationskraft ska vi övervinna de extraordinära kostnadsbelastningarna, säger Johann Sailer.