Lyckad korsning gallrar rent
Rensning av skogsdiken ökar tillväxten, inte minst värdefullt i de djupa smålandsskogarna. Birger Karlsson i Växjö korsade en timmergrip med en kabelskopa och fick en gripskopa värd namnet. Förstärkta band och underrede på bandgrävaren födde en fullblodig dikesrensare.
Sverige är ett skogsrikt land med runt tio miljoner hektar som utgör ungefär en fjärdedel av landarealen. Östra Småland är mycket skogsrikt och till två tredjedelar täckt av skog. I Växjö regnar det ofta då regnmolnen föredrar att släppa sitt innehåll över höglandet. Även denna decemberdag är grå med envisa stänk mot vindrutan när vi kör en slingrande väg förbi beteshagar, ladugårdar och boningshus till Bika Schakt utanför tätorten. Bika står för första bokstäverna i förnamnet respektive efternamnet i grundaren namn, Birger Karlsson, delvis också bonde med tio kor och dräktiga kvigor. Lagerarbetaren och truckföraren sadlade om till maskinentreprenör efter 17 år på Icahandlarnas lager i Växjö.
– Köra maskin lärde jag mig för det gjorde jag hela dagarna eftersom lagret konstant behövdes fyllas på fram till klockan fem, sex på kvällarna.
När lagret lades ner 2008 stöttades Birger Karlsson med utbildning och då valde han att omskola sig till maskinentreprenör.
Vid grindhålet till uppfarten väcks bullerbykänsla vid åsynen av en klassisk mjölkpall i trä med en stor metallkruka. Bakom fastigheten flockas bruna stammar med utväxande grenar försedda med stickiga barr. Mellan växtligheten och vägen löper ett igenvuxet dike. Eller nästan eftersom Birger Karlssons redan rengjort en sträcka på tio meter.
– Diken växer igen, vattennivån stiger och marken runtomkring får ta emot vattnet. Anledningen till att man dikat en gång är just att undvika vattensjuk mark. På 30, 40- och 50-talet handgrävdes ofta diken och de sista grävdes på 60-talet. Nu gäller det att underhålla dikena, säger Birger Karlsson.
En devis han tagit fasta på genom att anpassa den bandburna grävmaskinen för dikesunderhåll, som är den korrekta termen för rensningen i vattendragen. Inte bara rätt redskap behövs utan även bandgrävaren Caterpillar 307 B har byggts om genom förstärkta plåtar under hytten. Plåtarna stoppar pinnar och annan vegetation från att fastna i underredet.
– Bandstöden gör att maskinen blir stadig och man behöver inte jämna ut marken framför utan det går bra att köra i skogsterräng ändå, säger Birger Karlsson.
Den kraftiga länken mellan skophalvorna är det grå griphuset från timmergripen. Ovanför skopan har bommen utrustats med en powertilt som gör det möjligt att tilta skopan så att den flyttas i sidled och därmed till exempel lätt kommer runt träd.
– En vanlig skopa kan ju tilta så varför inte en rensningsskopa också.
Skopan är förhållandevis lätt och det beror på att den kraftigt förstärkande plåten finns i griphuset medan övrig skopa består av fem millimeter plåt.
Stålet i skopskäret är 500 brinell höghastighetsstål.
– Ett hårt och tåligt stål, typiskt för grävmaskiner och schaktmaskiner.
Stommen består av ett lättare stål, 355 brinell.
– Inte tung men stadig, sammanfattar Birger Karlsson.
Redskapet är ett gediget hantverk, konstruerad av Solbergs Svets i Moheda utifrån Birger Karlssons önskemål.
– Jag sa precis hur jag ville ha den.
Skophalvorna utgör tillsammans 50 liter men den största resningsskopan Patrick Solberg tillverkat är dubbelt så stor. Han är ensamföretagare med bakgrund från det anrika företaget Mohedavagnen som tillverkar skogsvagnar i olika storlekar att koppla till traktorer. När företaget flyttade till Vänersborg startade han eget 2002 och hyrde 300 kvadratmeter i Mohedavagnens tidigare lokaler. Birger Karlsson är inte ensam om sitt uppdrag.
– Rätt många småföretagare vill ha skräddarsydda speciallösningar, som skopprojekt för maskinentreprenörers räkning. Tillverkning av rensningsskopor tycker jag är intressant och inspirerande, säger Patrick Solberg.
Principen för bygget är inte alltför komplicerad.
– Jag tog bort gripskänklarna och ersatte med skophalvor.
Något som låter lättare än det är att realisera, tiden för arbetet inklusive ritning av skopan tog en vecka.