Bättre planering kan lösa flaskhalsar
– Enligt beräkningar kostar en mil motorväg 400 miljoner kronor att bygga och att satsa mest pengar är inte viktigast utan hur vi bäst använder de resurser vi redan har, sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
Något svar kunde inte utlovade Håkan Juholt ge, då han ju avgått. I sista minuten blev det klart att föregående års socialdemokratiske representant, tillika ordförande i Trafikutskottet och riksdagsledamoten, Anders Ygeman skulle debattera. Catharina Elmsäter-Svärd var först ut av de två kombattanterna under rubriken: Strålande tider för infrastrukturen!
– Det är viktigt att ha ett bra planeringssystem för infrastrukturprojekten.
För mycket objekt på gång samtidigt skapar flaskhalsar och kan driva kostnader.
Catharina Elmsäter-Svärd exemplifierade med projekten Bana väg i väst: dubbelspåret och fyrfältsvägen mellan Göteborg och Trollhättan och Väg 50 Motala-Mjölby.
– Motala har väntat sedan 40-talet på att få sina broar. Just nu är det oerhört svårt att få tag i betongare.
– Vid Citybanan i Stockholm är det 200 personer från 16 olika länder inblandade. Och det är många människor engagerade i de projekt jag delat ut runt 40 miljarder till. Det är viktigt att pengarna används på bästa sätt.
Catharina Elmsäter-Svärd underströk att det är viktigt att rusta upp och vårda befintlig infrastruktur.
– De olika trafikslagen ska fungera bra ihop, det är inte en klippabandetpolitik som ska gälla utan ordning på de vägar vi har.
– Vi har 12 000 mil järnväg, prioriterat är att återställa järnvägens dagvattentrummor, det har ingen gjort sedan 1940-talet.
När Anders Ygeman äntrade scenen gjorde han det under samma rubrik och gratulerade Catharina Elmsäter-Svärd till att hon var glad över hur infrastrukturen sköttes.
– Men när jag går in på internet och söker på tågkaos får jag fram 1,5 miljon träffar.
Han satte fingret på att växthuseffekten ökar.
– Socialdemokraterna vill införa vägslitageavgifter för tunga lastbilar, ett sätt att komma åt miljöproblemet.
Avgiften gäller alla tunga lastbilar som trafikerar vägnätet i Sverige – såväl svenska som utlandsregistrerade. Avgiften man vill införa vid halvårsskiftet 2012 beräknas ge fyra miljarder kronor per år i nettointäkter till staten. Anders Ygeman lyfte fram Socialdemokraternas ofta åberopade käpphäst höghastighetstågen och att Sverige halkat rejält efter.
– På 1800-talet när stambanorna byggdes ut var det en framsynt satsning, i dag handlar det bara om att lappa och laga. Järnvägen måste bli punktlig. Vi vill bygga ihop det svenska höghastighetsnätet med Europa.
Han tillade att den första höghastighetsbanan byggdes i Japan 1946, i dag byggs 11 000 kilometer höghastighetsbana i världen och det projekteras för ytterligare 18 000 kilometer höghastighetsbana.
– Algeriet och Marocko planerar, men inte vi.
Ygeman höll med Catharina Elmsäter-Svärd om att Socialdemokraterna gjort alldeles för lite tidigare på underhållssidan för järnvägen.
– Banverket fick alltid mindre än de behövde. Hade vi satsat mer hade det behövts mindre till reparation i dag.
Infrastrukturministern å sin sida avslutade apropå höghastighetståg med:
– För min del när det gäller infrastrukturen handlar det mer om kapacitet, inte fart.