Nobel rivning i Stockholm
Rivning pågår precis ovanför Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Fort ska det gå och eftersom byggnaden är vibrationskänslig får skottkärran ersätta kompaktlastaren när Nobelköket rivs ut.
Stockholm. Tunna isflak glittrar i den soldränkta Riddarfjärden. Det är tidig förmiddag och fem grader kallt en vanlig januaritisdag men turisterna har redan letat sig till Stadshuset, en av Stockholms mest välbesökta sevärdheter.
– Vi ska stå för manskap och maskiner på löpande räkning, säger Maykol Monardez, vd på Arkimedes Rivteknik AB som är underentreprenör till rivningsentreprenören Avancerad Borrteknik som i sin tur hyrts in av byggherren Arcona.
Jobbet började i mellandagarna och börjar lida mot sitt slut när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i slutet av januari. Rivarna har slitit ut all inredning, bilat ner väggar och golv och Avancerad Borrteknik har bilat rännor i golvet som sedan ska rymma vattenledningar och andra nödvändigheter.
Maykol Monardez har som mest haft 14 man på plats i Stadshuset, nu återstår bara 7-8 stycken som städar upp inför den avslutande slipningen som ska ske med diamantslipar.
– Det kan hända att det blir en del tillkommande arbeten också, säger han.
Ett par robotstyrda rivningsmaskiner, en Bobcat och ett antal bilningsmaskiner kompletterar Arkimedes laguppställning i den anrika byggnaden. Huset är både gammalt och omhuldat och rivningen har omgärdats av restriktioner.
– Det är ett känsligt objekt och vi har inte fått köra mycket inomhus eftersom det blir för mycket vibrationer, i stället har vi fått rulla ut en hel del massor med skottkärra och fodervagn, säger Maykol Monardez.
Stadshuset fyller 90 nästa år men rivningen har fortgått utan större överraskningar.
– Det har varit smärtfritt från vår sida och vi håller tidplanen, säger Maykol Monardez.
Tidplanen har varit rätt tajt, rivningen har fått ske delvis på kvällar, nätter och helger.
– De vill att vi blir klara fort, säger Maykol Monardez.
Det händer också titt som tätt att rivarna anbefalls största möjliga tystnad – när någon turistgrupp eller gästande diplomat ska visas runt i den nationalromantiska kulturbyggnaden eller om ett viktigt sammanträde ska hållas i huset som inte bara är en turistattraktion och en magnifik festlokal utan också cirka 200 tjänstemäns och politikers dagliga arbetsplats.
– Har vi tur får vi förhandsbesked dagen innan, men det har hänt att vi fått veta att vi måste vara tysta på studs, ler Maykol Monardez.
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.