23948sdkhjf

Den ljusnande framtid är vår

” Trots det tycks det stora flertalet vara optimister. Optimister som ser ärret över såret, snarare än att, som pessimisten, se såret under ärret.
Det var på håret, men i sista stund kom den grekiska regeringen och eurons väktare överens om de nedskärningar som krävs för nya nödlån. Därmed gavs i varje fall ett besked om att patienten förstår allvaret, om patienten dessutom är villig att ta sin medicin är kanske mer tveksamt. Nya strejker är aviserade och många – både på den grekiska hemmaplanen och utomlands – känner viss oro inför det tidigarelagda parlamentsval som planeras i vår.

Men det viktigaste är att Europa nu tagit ett stort steg framåt, trots att den grekiska krisen långt ifrån är över. De fastställda sparplanerna måste verkställas, vilket kräver att viljeinriktningen klarar såväl strejker som parlamentsdebatter. Bataljerna kommer att bli tuffa.

Under senare tid har oron över eurons utveckling legat som en våt filt över både hushåll och näringsliv. Nu kan många slappna av och mycket planering kan övergå från att vara kortsiktig till långsiktig.

Med tanke på senare tids turbulens är det närmast otroligt att näringslivet i Europa gått så bra som det gjort. Ett efter ett lämnar företagen bokslutsrapporter med omsättning och resultat på rekordnivåer. Hittills har det inte minst varit de asiatiska marknaderna som hjälpt till att lyfta verksamheterna, men om nu även oron för utvecklingen på den europeiska hemmamarknaden kan skruvas ner till mer normala nivåer ser framtiden riktigt ljus ut.

I Sverige är det avtalstider och det innebär med automatik en mer pessimistisk bedömning av framtiden. Trots det visar exempelvis en rykande färsk prognos från Sveriges Byggindustrier på att dagens förhållandevis goda byggande, något förenklat, ligger kvar på samma höga nivå de närmaste två åren.

En färsk undersökning från KPMG som intervjuat representanter för 161 byggföretag spridda över hela världen visar till och med på en mycket stark optimism inför framtiden. Framför allt är förväntningarna höga i Asien, men exempelvis hälften av de europeiska företag som tillfrågats räknar med växande orderböcker det närmaste året. Endast tretton procent av de europeiska företagarna tror att orderingången kommer att minska.

Att världen krymper och konkurrensen hårdnar tycks inte heller vara något om bekymrar de tillfrågade. Tvärtom räknar tre av fyra svarande med att marginalerna i de projekt som nu handlas upp kommer att vara lika höga eller till och med högre än i de projekt man nu arbetar med.

Liknande signaler kommer från den tyska branschorganisationen för leverantörer av bygg- och entreprenadmaskiner. 2011 blev ett år då medlemmarnas kunder ökade sina investeringar – och det inom samtliga segment. Inte minst noterades stora ökningar bland uthyrningsföretagen som tog tillbaka mycket av det som förlorats under tidigare ekonomiska nedgångar.

Sammantaget anges ökningen i den tyska maskinförsäljningen till hela 17 procent. En viktig del redovisas av entreprenadmaskinstillverkarna. Enbart maskiner för jordförflyttning såldes i mer än 30 000 enheter, för första gången sedan 2007. I praktiken betyder det att marknaden fördubblats på två år. Exempelvis innebär försäljningen av 11 000 hjullastare att man är tillbaka på rekordnivåerna från 1995.

Dessutom finns en övertygelse om att marknaden fortfarande är i tillväxt. Den tyska prognosen är en fortsatt uppgång, även om den med förväntade fem procent tappar en del i tempo.

Tyskarna lyfter dock fram en hake, dock inte större än att den är hanterbar. Det är att tillverkarna nu lagt ner stora pengar på att anpassa sina alster till emissionsreglerna enligt steg IIIb. Det som upplevs problematiskt är att dessa maskiner till större delen bara är gångbara på en liten del av världsmarknaden. Men trots det tycks det stora flertalet vara optimister. Optimister som ser ärret över såret, snarare än att, som pessimisten, se såret under ärret.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063