Starkt slut på bra år för Atlas Copco
– Vi fick en bra avslutning på ett år som för Atlas Copco bara kan beskrivas som helt fantastiskt, säger Ronnie Leten. Som vd och koncernchef konstaterar han belåtet att företaget satt nya rekord sett till både försäljning och rörelseresultat.
Räknat på hela 2011 noteras en 16-procentig uppgång i både orderingång och intäkter till 87,0 respektive 81,2 miljarder kronor. Rörelseresultatet ökade med hela 26 procent till 17,6 miljarder kronor.
Nu är dock bedömningen att dagens höga efterfrågan kommer att försvagas något, i varje fall på kort sikt. Men Ronnie Leten menar att företaget står väl rustat för framtiden.
– Vi har en bra utgångspunkt, men också en utmanande uppgift framför oss; de globala ekonomiska utsikterna är svåra att sia om och vi kommer att fortsätta leta efter både lång- och kortsiktiga tillväxtmöjligheter. Under fjärde kvartalet investerade vi i kompetensutveckling på alla marknader, utvecklade vår tillverkningskapacitet i Asien och gjorde förvärv som utökar vår marknadsnärvaro och vårt produktutbud, säger Ronnie Leten.
I slutet av förra året förvärvades exempelvis den amerikanska blåsmaskintillverkaren Houston Service Industries samt svenska Gia, som utvecklar och tillverkar utrustning för last och transport under jord.
Efter rapportperiodens slut har företaget dessutom förvärvat italienska Perfora, ett företag som tillverkar utrustning borrnings- och skärutrustning för dagbrott där man bryter byggnadssten.
Satsningen kommer i en tid då det fortfarande är gruvindustrin som är främsta orsaken till den ökande försäljningen. Bergbrytningsutrustning i tillämpningar för gruvor blir allt mer efterfrågad, medan däremot försäljningen av bygg- och anläggningsutrustningen tenderar att tappa tempo.
Tendensen passar väl in på Europa som är den viktigaste marknaden för Atlas Copco. Efterfrågan beskrivs dock som relativt stabil. Från Nordamerika rapporteras ökad orderingång i alla affärsområden. Även flertalet övriga marknader har tuffat på bra. Avvikelsen kommer från Afrika och Mellanöstern där hög orderingång för gruvutrustning under jämförelseperioderna anges som huvudorsak till att försäljningen minskat.