23948sdkhjf

Kompakt dramatik i Jockes värld

Jocke Fredriksson vill göra det omöjliga möjigt, Hans fem kompaktmaskiner lever därför farligt ibland, de har fått gå balansgång över hisnande stup, jobba halvägs nere i sjön och lägga sand på knakande is.
Katrineholm . Jocke Fredriksson gjorde allt på Holmbonäs Fågel: Jagade uppdragen på entreprenadsidan som var att gödsla ut djurströbäddar i kalkonhusen, husdränering, tomtplanering och så vidare – utom att fakturera och bokföra. Det sista steget tog han 1998.

– Jag kände att tiden var mogen och vd:n lovade att jag kunde köpa ut företagets Bobcat 543 kompaktlastare och 325 minigrävare, dessutom en 610 Volvo lastbil.

Titeln egen företagare har han dock ångrat – flera gånger.

– Men det är svårt att ha både spänning och trygghet.

Några visdomsord i Jockes Kompaktmaskiners personalrum, ett annex till maskinhallen. Förutom skrivbord är det trivsamt möblerat med fikabord och soffgrupp.

Vid starten var han ganska ensam om marknaden i Katrineholm, en bild som snabbt förändrats till uppemot 15 kompaktmaskiner på samma spelplan i Katrineholm, Flen, Valla, Vingåker och Sköldinge.

Det är tufft, men han får konkurrera med det enda han känner till:

– Mitt goda rykte.

Bland de fasta kunderna finns byggarna: Österbergs Bygg, Byggbolaget, Sten- och Betongteknik, Nävertorps Bygg och Eklunds Byggteknik.

– De lejer in i andra hand och det är kanon. De tar nästan aldrig in pris utan vet exakt hur lång tid det tar att utföra ett jobb.

Rotavdragen ger mer jobb men kan krångla till faktureringen.

– Många privatkunder tror tyvärr att material och maskin kan dras av när det bara är kostnaden för arbetskraften. Så det tar lite onödig energi att förklara att så inte är fallet.

Jocke Fredrikssons svar på hårdnande konkurrens är att utöka både antalet anställda och maskinparken. I november förra året anställde han maskinförarutbildade Felix Lindkvist och köpte en Toolcat 5600 årgång 2005.

– Arbetsmaskinen hade bara gått 400 timmar vid inköpet och var i gott skick. Den används främst som gräsklippare och sopmaskin. Toolcaten är den verkliga redskapsbäraren och kan förses med många olika varianter. – Fördelen med att bara ha Bobcats är att redskapen passar till alla maskinerna, säger Jocke Fredriksson.

Bilningshammaren har kommit väl till pass i samarbetet med Sten- och Betong teknik i Katrineholm.

– Knacka lite berg och ta bort någon bergklack i vägen. Tre veckor i somras bilade vi bort betongen i en ladugård.

Utvecklingen av redskapen går hela tiden framåt. Det mesta av det man behöver finns, ibland måste man modifiera.

– Även om skopor finns i hundra olika utföranden har jag gjort provisoriska lösningar som att förlänga ena hörnet.

Skopan till Bobcaten, den 1,25 meter breda standardlösningen, brukar inte röras utan alltid vara lika blänkande ny och ren. Det är två meter för sjutonnaren och 1,50 meter brett till de andra som gäller.

Jocke valde spänningen , att själv finna lösningar på kunders önskemål, däribland att gjuta en ny mur mot sjön. Ja, att göra det omöjliga möjligt som att balansera med minigrävaren på stenar vid vattnet.

– Jag gick med ena larven i luften och tog stöd med skopan. Det ska vara ett helvete att ta sig fram, ler han.

Martin Kilver, anställd sedan 2009 ler illmarigt.

– Det roliga var att man ville se honom bada.

Så blev inte fallet, däremot blev det nästan läge för vinterbad nyligen då han lade ut sand på isen med funktionen att sjunka ner på botten vid smältningen och därmed fylla på sandbotten.

– Helt idiotiskt att gå ut på isen, inga försäkringar täcker sådana uppdrag. En fördel var förstås att jag visste hur djupt det var – en meter. Det började krackelera på slutet, säger Jocke Fredriksson.

Dramatik saknas inte i vardagen. En gång skulle han ösa ut tegel från en riven ugn vid kraftstationen i Nynäshamn. För att kunna göra det fick han köra åtta meter upp i luften på 2,5 meter breda gamla gångbanor som löpte mellan ugnarna.

– Det var fritt fall neråt flera meter och högst upp var det 20 meter ner till botten, säger Jocke Fredriksson.

De fem lokatterna är minigrävaren 334 på 3,5 ton, Toolcat 5600 på två ton, kompaktlastaren S 100 på 1,9 ton, bandgrävaren 442 på sju ton och teleskoplastaren T2250 på 4,5 ton som når 5,5 meter. Fraktarna är en Scania 143 på runt tolv ton, ett släp på 3,5 ton och transportbilen King Cab.

– Komforten är viktig, att kunna sitta 15-20 timmar när man röjer snö är det som det handlar om. Jag kollade ett nytt fabrikat vid Arlanda men hittade inte tillräckligt många plus för att byta, allt annat känns som sämre kopior.

Jockes har på uppdrag av Maskinringen som i sin tur agerar på uppdrag av Katrineholms Fastighet AB, snöuppdragen norr om Katrineholms tätort vilket omfattar pressbyrån vid järnvägen, alla daghem, sjukhemmet och skolor.

Vintervädret var fram till slutet av februari en missräkning för branschen: ganska snöfritt, men trots årstiden relativt varmt.

– Vi har kunnat gräva eftersom det varit tjälfritt och därmed haft jobb.

Tövädret har också frusit på så det har resulterat i en hel del halkbekämpning.

– Det har varit mycket nattjobb på sistone. Jag börjar halvfyra och går upp mellan klockan 2.00 och 2.30, det blir en vana att gå upp tidigt, säger Jocke Fredriksson som ändå mest föredrar att ploga långa pass i en modern maskin.

– För det mesta är det inget folk ute vid den här tiden utom en och annan orolig själ. För några år sedan sprang en kille in i schaktbladet, som tur var stod jag nästan still och killen klarade sig utan skador, men det var otäckt.

Framöver blir snöröjningsnätterna ännu trevligare eftersom en alldeles nyköpt arbetsbod står på gården. Den ska dras med till arbetsområdet och sedan garantera rast i en ljus och varm miljö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079