Magnus såg skogen och alla träd
Ibland ser man inte skogen för alla träd, men det gjorde Magnus Johansson och hittade sin egen nisch i Kungsbacka. Träkrossning. Han är föregångare inom rent träbränsle som i dag efterfrågas allt mer.
– På så sätt skulle de få rätt storlek. En representant från byggföretaget Derome fick syn på mig och undrade om jag inte skulle köra trä i flishuggen. Ja, på den vägen var det.
Fortfarande kör han mycket flis åt Deromekoncernen och åt Neg AS, som är mycket stora på spillmaterial i Norge En annan uppdragsgivare är Göteborgs kommun där uppdraget är att ta hand om parkavfallet.
Kungsbacka Träkross har en hjullastare, en grävmaskin, två krossar, en vindsikt och en vanlig sikt. Med en ambulerande larvburen Rotochopper B66 och en hjulburen Pacific 4 700 krossar Magnus Johansson allt från skogen, även sågverksrester och returträ, i snitt 150 kubik i timmen. Med rent skogsavfall kan en kross accelerera till det dubbla, 300 kubik i timmen.
Mängden beror på olika faktorer som om det exempelvis är mycket spik i materialet. Då måste han växla bits, krossverktyget i krossen.
– Vanligast är att jag har bits med vassa stålknivar, men det kan jag
inte köra med då. För då skär krossen sönder och stannar.
För att klara spiken krävs karbidbits, en stålbit belagd med karbid.
– Det blir med en stark beläggning som klarar spikarna.
Magnus Johansson började tidigt använda vindsikt i tillverkningen av träbränsle, en Comtech 3 000 Stoneflex.
– Ofta innehåller materialet mycket grus och sten, som ger en högre askhalt och det blir mer att deponera. En nackdel branschen mer och mer insett att man inte vill ha. Genom att köra materialet i vindsikten får man bort orenheterna, säger Magnus Johansson.
– Det är ytterligare ett steg och har tyvärr känts som att ingen är villig att betala för det. Nu verkar det dock som att beställarna är beredda att betala för ett bättre bränsle som ger mer energi.
Magnus Johansson låter sig inte styras av de maskiner och tillbehör som finns på marknaden. Sitter man hela dagarna i en hytt och ska krossa trä får man ont i nacke och axlar. Anledningen är att rishögen är hög och vid varje lyft med en risgrip måste ansiktet böjas uppåt för att det ska gå att se jobbmomenten ordentligt. Magnus Johansson beslöt att byta till en Volvo med höj- och sänkbar hytt och kontaktade Swecons representant Göran Hultgren i Mölndahl.
– Jag fick reda på att bara hytten kostade 325 000 kronor. Det lät mycket så jag talade om för frun när jag kom hem att jag skulle lugna ner mig. Men hon insisterade att jag måste byta maskin eftersom jag hade ont i kroppen.
– Jag slog till på en helt ny bandburen Volvo EC 140 C och det ångrar jag inte. Maskinen kom i slutet av sommaren 2009.
Det är ganska ovanligt att så pass små maskiner har höj- och sänkbar hytt, det brukar handla om större materialhanterare och liknande. Ombyggnadsuppdraget gick till CDE Group i Malmö. Resultatet blev en hytt som kan höjas ända upp till fem meter ovanför marken i stället för de gängse två meter.
En annan speciallösning är en storklyv med vilken man klyver övergrovt virke. Gripen i stål togs efter en del hårklyveri fram i samarbete med Arcon i Skövde.
– Stålgripen klipper isär stockarna så att de går in i krossarna. Verktyget klämmer åt tvärsöver stocken.
Stålgripen används också för att ta hand om för stora bitar av bark, ett material som sorteras med hjälp av ögonmått innan det krossas.
– Barken får inte vara för grov för då ryms den inte i krossen och inte för fin för då fastnar den i skruvarna. Många barkbitar kan vara över en meter långa och måste tas bort.
Med Arcon förs även diskussioner om att utveckla ett fällhuvud för grävmaskinen.
– Företaget med ägaren Åke Söderkvist är mycket lyhört för mina önskemål och idéer.
Magnus Johansson har en annorlunda affärsidé inom företaget.
– Jag färgar flis i olika nyanser. vilket används som dekoration i trädgårdar och rabatter, tror jag är ensam om det i Sverige.