Hektiskt i Hållsta
Färske företagsledaren Niklas Gustavsson har haft fullt upp sedan han tog steget ur maskinen 2008. Frågetecknen är många men han rätar ut dem ett i taget med hjälp av en mångsidig och självständig personal.
Hållsta. Om Niklas Gustavsson hade haft en hatt hade han fått hålla hårt i den under de senaste åren. 2008 satt han mest i maskinen och arbetade för familjeföretaget. I dag leder han ett dubbelt så stort företag, får sällan tid att köra maskin och den lilla fritid som gives en entreprenör i dagens läge lägger han på att serva företagets maskiner.
Företaget, Hållsta Maskinstation AB, äger han tillsammans med sina föräldrar och sin bror.
– Vi slog ihop Hållsta Maskin med vårt eget företag för 2,5 år sedan.
Hållsta Maskins ägare sedan drygt 30 år tillbaka ville avveckla verksamheten samtidigt som familjen Gustavsson ville omvandla sitt företag till aktiebolag. Snipp, snapp, snut så var de två ett.
– De sysslade med lantbruk och grönyteskötsel och vi med lantbruk och entreprenad, det blev en bra möjlighet för oss att utöka kundkretsen, säger Niklas Gustavsson.
Familjeföretaget startade som ett renodlat lantbruk och Niklas Gustavsson var bara fem år gammal när han första gången rattade en traktor.
– Men då satt jag nog i knä på någon.
Tre år senare fick han fri lejd att köra själv och han har alltid trivts bäst i maskinen.
– Det finns inget roligare!
Mycket jobb
För sex år sedan började jordbrukarfamiljen åta sig entreprenaduppdrag och i det sammanslagna bolaget står jordbruket bara för 15 procent av verksamheten.
Pappa Torbjörn ansvarar för jordbruket medan Niklas basar för entreprenadsidan. Mamma Eva och broder Björn är passiva delägare.
Att som maskinförare plötsligt ta på sig ett företagsledaransvar har varit en utmaning.
– Innan vi slog ihop företagen satt jag mest och körde, nu är jag mest på kontoret, konstaterar Niklas Gustavsson.
En kontorsanställd hjälper till med administrationen och en revisor sköter de tunga sifferbitarna. Fadern, som var vd för familjeföretaget, stöttar också men det kan vara svårt att hinna med allt.
– Med ett större företag krävs en helt annan grundplanering, man måste vara mer långsiktig, säger Niklas Gustavsson.
Mångsidig personal
Han tar också hjälp av personalen, där varje anställd ansvarar för varsin maskin.
– Sedan är de så mångsidiga att de hoppar mellan maskinerna lite som de känner ändå. Småproblem kan föraren fixa själv men är det större fel får de vända sig till den som är ansvarig för just den maskinen, säger Niklas Gustavsson.
Själv har han huvudansvaret för en av lastbilarna.
– Men min favorit är traktorgrävaren, den är så mångsidig – man blir aldrig uttråkad i en traktorgrävare!
En mindre verkstad finns i företagets lokaler i Hållsta, några mil söder om Eskilstuna.
– Vi servar och reparerar så mycket som möjligt själva, säger Niklas Gustavsson.
Linjemaskin
När företagen slogs ihop blev man tvungen att lätta en del på plånboken.
– Vi insåg att det skulle bli mycket transporter och att det fanns utrymme för en investering. Så vi köpte två lastbilar och ett tiotal containrar, säger Niklas Gustavsson.
Lastbilarna är ständigt i tjänst och kör bland annat maskiner och grus.
– Vi har en som servar oss och en som är ute på jobb och servar andra, säger Niklas Gustavsson.
En Huddig grävlastare går stadigt för Mälarenergi.
– Vi fick precis fyra års kontrakt till på den, det är en linjemaskin som går längs elnätet och servar ledningar, byter stolpar med mera, säger Niklas Gustavsson.
Tre grävmaskiner finns också inom företaget, en tio ton tung Komatsu på hjul, en 15 ton tung Neuson på band och så en 1,5 ton tung hjulgrävare.
– Det är en Jima 360 från 1993 eller 1994.
Ovanligt hög
Tiotonnaren är ofta ute på servicejobb, den justerar asfalt och gör mindre tomtplaneringar medan 15-tonnaren lägger ner avloppsanläggningar, gör husgrunder och dikar.
Jiman är en lite udda medlem i maskinparken. Den jobbar betydligt mindre än de andra maskinerna och då mest på kyrkogårdar där den utför mindre servicejobb. Den lilla röda grävaren förefaller både smalare och högre än ”normala” minigrävare. Niklas Gustavsson försäkrar dock att den inte är lika oproportionerlig som man kan tro.
– Den ser högre ut än den är, men visst, lite högre är den eftersom den går på hjul i stället för band och hytten sitter direkt på hydraultanken. Den är smidig och går lätt in genom trånga grindpassager. Att den har hjul gör också att den spar grusgångarna, säger Niklas Gustavsson.
Effektivisera
Företaget har också en L70 hjullastare, tre traktorer, två åkgräsklippare med tillbehör som till exempel ogräsharvar, sopvalsar samt schaktblad.
Åkgräsklipparna går på heltid när grönskan är i sitt esse, men några dagar innan Lucia hittar vi en av dem i verkstaden.
– Vi passar på att smörja upp och renovera grejerna när det är lågsäsong.
Hjullastaren röjer snö på vintern och servar med lastning och lossning under resten av året. Traktorerna arbetar vintertid främst inom snöröjningn medan de under sommaren bland annat rullar på kontrakt för parkenheten, servar gatunätet samt utför diverse transporter.
Hållsta Maskinstation har ungefär tio fast anställda.
– De sysselsätter vi året runt och på sommaren har vi lika många till säsongsanställda, säger Niklas Gustasvsson.
Företaget omsätter i dag 8-10 miljoner kronor, dubbelt så mycket som familjeföretaget mäktade med.
Niklas Gustavsson kan tänka sig att öka omsättningen, men håller helst personalstyrkan och antalet maskiner intakt tills vidare.
– Jag tror att vi kan öka omsättningen på andra sätt, till exempel genom att effektivisera verksamheten.
Hållsta Maskinstation är medlem i Maskinringen och får en del uppdrag den vägen. Utöver det har man ett gäng stamkunder och företaget utför uppdrag – främst grävjobb – i Mälardalen och södra Stockholm.
Vintertid blir det mycket snöröjning åt Eskilstuna kommun och Svevia.
– I fjol hade vi otroligt mycket att göra, inte minst med alla snötransporter, säger Niklas Gustavsson.
Svettig säsong
Årets säsong har börjat betydligt mer blygsamt även om företaget just denna morgon fått rycka ut mangrant i snösvängen när Mellansverige drabbats av hårda vindar och vinterns första snöyra.
Ett par timmar senare har det ymniga snöfallet förvandlats till regn, termometern håller sig stadigt på plus och det lär inte bli några snögubbar byggda på den här sidan jul. Beredskapen är god men röjningsuppdragen få. Så då är det bara att sitta och rulla tummarna?
– Absolut inte, vi har aldrig haft så mycket jobb i december som i år, säger Niklas Gustavsson.
I väntan på snön har uppdragsgivarna fått brått att genomföra projekt som ska vara klara ”innan vintern”.
– Det är gräventreprenader, plattor, avlopp och andra markjobb. Även andra i branschen säger att det är fullt upp, jag har alla mina maskiner ute på jobb, säger Niklas Gustavsson medan han med stor försiktighet tar sig fram över den isbelagda gården.
– Hmm, de har visst glömt att sanda här, ler han.
Läs mer: Så skyddar sig Niklas och Hållsta Maskinstation mot tjuvar .
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.