Europapremiär för Volvos skidsteers
Parismässan Intermat 16-21 april blir Europapremiär för Volvos nya generation skidsteers som tagits fram i samarbete med brittiska JCB och tillverkas i USA.
Strax före jul 2001 förvärvade företaget den skidsteertillverkning som bedrevs av amerikanska Textrons dotterbolag Omniquip under varumärket Scat Trak. I förvärvet ingick rättigheterna till produktutveckling och tillverkning av en skidsteer-serie som lanserades under Volvos varumärke hösten 2002.
Den amerikanska produkten hade dock lite svårt att lyfta och få fotfäste på andra marknader. Visst såldes maskinen en del i Nordamerika, men det blev ingen volymprodukt.
I början av 2010 stod det klart att Volvo valde ett helt nytt spår – ett samarbete med brittiska JCB. Företagen bestämde sig för att gemensamt utveckla och tillverka en bred serie skidsteers och kompakta bandgående lastare. Själva produktionen förlades till JCB:s fabrik i Savannah, Georgia.
Platsen för lanseringen av den nya C-serien blev Las Vegas under förra årets Conexpo. Efter snart ett år i Nordamerika är det i vår Europas tur att ta del av de nya kompakta lastmaskinerna. Introduktionen av de sju modellerna – fyra hjulburna och tre på band – är planerad till årets stora europeiska maskinbegivenhet, Intermat i Paris i april.
Släktskapet med JCB är påtaglig. Framför allt på grund av det enarmade lastaggregatet, en modell som lanserades av JCB redan 1993. Med den tekniken följer också en för skidsteers oöverträffad sikt, vilket förstärks av ett takfönster som kommer väl till pass, exempelvis vid lastning på hög höjd. Dessutom har dörren kunnat placeras på maskinens vänstra sida, vilket innebär att föraren inte behöver klättra över redskapet vid in- eller utsteg ur hytten. Ännu lättare blir det tack vare ett halkfritt steg på maskinen sida.
Maskinen finns i fyra hjulburna modeller i storlekar från 610 till 1 180 kg och i tre bandburna varianter med vikter från 860 till 1 450 kg. Motorerna levereras av JCB och finns i varianter från 36 till 69 kW (48-92 hästkrafter).
Hytten klarar rops/fops-kraven och är dessutom tät och trycksatt, vilket ska stänga ute såväl buller som damm. Reglage och instrumentering har placerats på ett sätt som underlättar både uppsikten och hanteringen.
Servicen underlättas av att hytten kan tiltas framåt och av den stora bakre luckan som ger tillträde till servicepunkterna.
En stor bakre lucka ger bekvämt tillträde till servicepunkterna.