Viltvarnare i kantstolpar
En vanlig kantstolpe utrustad med en rörelsesensor och lysdioder ska förhoppningsvis bidra till färre kollisioner med vilt. Stolparna testas nu i Dalarna.
Viltvarnaren består av en vanlig kantstolpe utrustad med en rörelsesensor och lysdioder. Rörelsesensorn är inställd för att reagera på djur i storlekar från rådjur och uppåt. Genom att den är riktad bort från vägen reagerar den inte på andra fordon. Räckvidden ska vara tillräcklig för att täcka området mellan stolparna och en bit utanför vägområdet.
Elektroniken drivs av ett batteri som laddas via en solcell på ovansidan av stolpen. När ett djur närmar sig vägen aktiveras lampan som då börjar blinka. Förhoppningen är att trafikanterna ska bli mer uppmärksamma och sänka farten.
Tanken är att inledningsvis använda tekniken på kortare vägsträckor där det sker många viltpassager. Försöket ska exempelvis klargöra om det krävs speciella underhållsåtgärder. Bland annat handlar det om att se hur utrustningen klarar exempelvis höga och låga temperaturer, salt, smuts, snöplogning och stolptvätt.
Det åligger Peab, som driftentreprenör, att genomföra regelbundna kontroller av viltvarnarna för att följa upp hur tekniken fungerar under försöksperioden.
Samtidigt undersöks trafikanternas beteende, bland annat genom hastighetsmätningar. En lägre medelhastighet på teststräckan vid blinkande kantstolpar indikerar exempelvis att viltvarnaren fyller sin funktion.