Utbildning ska ge säkrare schaktning
Det är allt för många tillbud och olyckor i samband med markarbeten. Därför drar nu Sveriges Byggindustriers utbildningstjänst Entreprenörskolan igång en utbildning för schaktansvariga.
Bland annat tycks det finnas en tendens att farorna underskattas. Därför handlar det till stor del också om att nå en attitydförändring. Det kan till exempel innebära att den som i dag har känslan av att lite grus inte är så farligt, i stället ska inse allvaret i att en kubikmeter jord väger ungefär två ton.
De stora byggdrakarna Skanska, NCC, Peab och Svevia har därför tagit initiativ till en utbildning som tagits fram av Entreprenörskolan och som ska dras igång i form av endagskurser nu i vår.
Den primära målgruppen schaktansvariga bedöms omfatta mellan 4 000 och 5 000 personer, men förhoppningen är att nå ut till alla som arbetar med gräv och schakt, vilket gör att antalet snabbt ökar till i varje fall närmare 10 000. Målet är att satsningen ska leda fram till en ny praxis senast våren 2014.
Kursen ska bland annat peka på risker med olika typer av jordarter, lära ut hur brister i det geotekniska underlaget identifieras och hanteras samt lyfta fram säkra arbetssätt med den utrustning och de kontroller som krävs. Därutöver ingår även praktisk tillämpning av kunskaperna, exempelvis att planera några typiska arbeten.
Den som genomfört kursen och klarat kunskapsprovet får att intyg som utfärdas av Rådet för byggkompetens – RBK.