23948sdkhjf

Peta in en pinne i tanken

Diesel tillverkad av rostade skogsrester uppges matcha vanlig diesel. Priset är något högre men med grönt kol kan det sänkas på sikt. I år öppnas den första svenska storskaliga anläggningen för grönt kol och 2017 kan diesel gjort av grönt kol finnas på mackarna.


Umeå . Klimathotet och växthuseffekten är välkända moln på mänsklighetens himmel. Privatbilister, yrkestransportörer och maskinentreprenörer uppmuntras eller åläggs därför att försöka minska utsläppen, genom att köra snålare, använda alternativa drivmedel eller kanske inte köra alls.
Behovet av drivmedel lär dock inte minska, snarare öka när även andra delar av världen vill få del av de bekvämligheter vi västerlänningar tar för givna. De fossila bränslena hotar alltså inte bara klimatet, utan även att ta slut.
– Om 25 år har vi bara hälften av de oljeresurser vi har i dag, säger Anders Nordin, professor i energiteknik och termisk processkemi vid Umeå Universitet.
Oljan måste därför ersättas, både när det gäller uppvärmning, drivmedel och petrokemiska produkter. När det gäller råmaterial för tunga transporter och petrokemikalier förslår varken kärnkraft eller vindkraft, här krävs en kol-vätebaserad råvara och Anders Nordin och hans forskargrupp ser biomassa som lösningen.
– Det går att göra drivmedel av och det finns i överskott, sammanfattar han.
Inte minst i Norrlands inland "dräller det av" biomassa, där skogsbolagen vill nyttiggöra mer av både skog och skogsindustrins restprodukter. Anders Nordin och hans forskare har i sitt arbete fokuserat på främst skogsbaserad råvara, såsom hyggesrester, gallrings- och röjningsved, bark och snabbväxande lövträd och han ser en stor potential för förädling av dessa material.
– Det finns gott om råvara, både i Sverige och generellt.

Grönt kol
Tekniken för att tillverka drivmedel av fossila bränslen är sedan länge känd, det finns till exempel mängder av kinesiska raffinaderier där man tillverkar drivmedel av kol.
Att göra samma sak med kottar och pinnar har inte varit lika lätt och framförallt än så länge - för dyrt.
– Vår utmaning har varit att ta fram en teknik som gör det möjligt att nyttja de storskaliga, kostnadseffektiva och i dag kommersiellt tillgängliga teknikerna för omvandling av kol till drivmedel, säger Anders Nordin.
Biomassa tar plats, det är bökigt att transportera och lagra och energiinnehållet är lågt. 2005 tog sig umeforskarna därför an att kostnadseffektivt försöka omvandla skogsresterna till ett slags grönt kol. Lösningen blev att torreifiera, eller ”rosta”, biomassan.
– Det är lite som att rosta kaffe, säger Anders Nordin.

Alla typer av bränsle
Biomassan flisas, torkas och rostas sedan i fem minuter i 300 graders värme. Resultatet blir ett grönt kol med ett energiinnehåll som motsvarar vanligt kol. Det är också vattenavstötande och kan malas enkelt och billigt till ett pulver som är matningsbart.
Själva drivmedlet tillverkas sedan genom att det rostade träpulvret förgasas, det vill säga på kort tid förvandlas till gas som sedan förs igenom en katalysator och förädlas till flytande drivmedel.
– Beroende på vilken katalysator man använder blir det gas, bensin, diesel, flygbränsle, metanol eller vilket bränsle man nu vill tillverka, förklarar Anders Nordin.

Bättre än diesel

Det rostade materialet kan användas som det är eller förpackas i form av pellets eller bricketter – något som ytterligare minskar transportkostnad och miljöpåverkan.
– Om det krävs sju lastbilar att transportera vanligt flis räcker det med två om man pelleterar. Rostar man det och packar till pellets räcker det principiellt med en lastbil, säger Anders Nordin.
Enligt de beräkningar som gjorts ska de syntetiska drivmedlen inte komma att kosta mer än oljebaserade drivmedel. Förutom att de är koldioxidneutrala ska de dessutom vara lika bra eller till och med bättre rent tekniskt och vad gäller avgasprestanda, hävdar Anders Nordin.
– Den syntetiska dieseln är bättre, den ger mindre utsläpp, mindre sot och PAH:er.
Enligt Anders Nordin tillåter maskintillverkarna att man använder syntetisk diesel i alla reguljära dieselmotorer.
– Det skall inte vara några problem.

Startar 2012
Rostningstekniken är i princip färdigutvecklad. Nu hägrar reell produktion och 2012 öppnas därför den första svenska storskaliga anläggningen för att tillverka grönt kol.
– Det blir den femte i världen, de fyra andra ligger i Holland, och där använder de andra tekniker, säger Anders Nordin.
Anders Nordin hoppas att tillverkningen ska vara igång i slutet av 2012 och att man inom två års tid även ska demonstrera tillverkning av diesel i liten skala, antingen i anslutning till Öviksanläggningen eller i Umeå.
Visionen är att i framtiden kunna rosta materialet redan vid skogsbolagens befintliga inlandsterminaler. Därifrån ska det torrefierade materialet sedan transporteras till större raffinaderier vid kusten.
Anders Nordin tillägger att det redan i dag finns en marknad för grönt kol i befintlig kraftvärmeproduktion, och att dessa anläggningar alltså kan leva ett eget liv oavsett om raffinaderierna kommit igång eller inte.

Kommer snart
Skogsbolagen är förstås intresserade, enligt Anders Nordin är även maskin- och fordonstillverkare på hugget i frågan. Vem som ska ta steget och investera i faktisk drivmedelsproduktion är dock ännu en stor och besvärlig fråga.
– Man måste vara ödmjuk inför de investeringar som krävs, det kan liknas vid att bygga upp massaindustrin från början igen och det är inget man gör över en natt.
Han hyser ändå gott hopp om att man i framtiden ska kunna tanka syntetiska drivmedel tillverkade av svensk biomassa.
Målsättningen inom BioFuel Region (mellan Sundsvall och Piteå) att är att bli självförsörjande på bränsle och Anders Nordin är övertygad om att vår gröna råvara kommer att vara central både för vår framtida industri och för våra fordon.
– Om 25-30 år kan alla drivmedel som tankas här vara gjord av biomassa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219