Miljövässade dragbilar
DAF introducerar nya modeller av dragbilen CF85 och XF105, vilka utlovas ha lägre påverkan på miljön.
Takspoilers och sidospoilers i kombination med sidokjolar levereras på CF85 och XF105 ATe som standard och ska enligt tillverkaren minska bränsleförbrukningen. Vidare ska däck med lågt rullmotstånd, i storlek 315/70R22.5 sänka fordonets höjd och därmed minska luftmotståndet. 12.9-liter Paccar MX-motorn är kopplad till en AS-Tronic automatisk växellåda med en växlingsstrategi som uppges vara optimerad för att sänka bränsleförbrukningen. Föraren har möjlighet att växla själv i hastigheter under 30 km/h och när man använder MX motorbroms. ATe modellerna har en direktdriven drivlina med en utväxling 2.69:1 för att uppnå optimal bränsleeffektivitet. En version med utväxling 2.53:1 finns som ett alternativ för lättare användning och applikationer.
ATe modeller har även adaptiv farthållare, vilket enligt tillverkaren kommer att bidra till minskad bränsleförbrukning. Vid köp av en CF85 och XF105 modell går Ecodrive förarutbildning att beställa vilket kan leda till sänkt bränsleförbrukning och CO2-utsläpp med 5 procent. Fordonen har utrustats med en rad intelligenta lösningar. Motorerna stängs av automatiskt när bilen stått i tomgång i fem minuter och max hastigheten är begränsad till 85 istället för 89 km/h för att uppnå 2 till 3 procent minskning av bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. För att informera föraren om vikten av låg förbrukning, finns information om nuvarande förbrukning och förbrukat bränsle. Detta kan avläsas i den standard inbyggda displayen.
Motorn är en 12,9-liters Paccar MX-motor som levererar 340 kW/460 hk med ultrarena EEV-modellen. Varianterna på 265 kW/360 hk, 300 kW/410 hk och 340 kW/460 hk har nya kolvar med bättre termiska egenskaper som dessutom behöver mindre kylning än tidigare. Det här betyder att en mindre oljepump kan användas – detta ger förbättrad verkningsgrad och minskar friktionsförlusterna. DAF är bland de första i lastbilsbranschen med termisk isolering inte bara av turboladdaren utan också av grenröret. Detta ger ännu bättre styrning av luften genom högre verkningsgrad hos turboaggregatet vilket i slutändan resulterar i bättre förbränning. Motorn ska ge upp till 3 procent lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp beroende på användningsområde.