Tuff kamp om entreprenörerna
Även en beställare måste profilera sig för att få rätt entreprenör att nappa. Trafikverket valde att göra små men aptitliga paket när E18 skulle upphandlas.
E18-projektet består av totalt tio entreprenader. Nio av dem är utförandeentreprenader och Trafikverket valde att själva stå för brokonstruktionen när det gäller entreprenaderna på den västra sidan av E18.
– Det är ovanligt att göra så men vi ville göra det enklare för entreprenörerna och därmed få in fler anbud, säger Patrik Hamberg, Trafikverkets projektledare för Rinkeby-Rissnedelen av projektet.
Även beställarna måste profilera sig i kampen för att få in anbud. Så när andra stora infrastrukturprojekt som Citybanan och Norra Länken paketerades stort för att locka internationella konsortier valde man vid E18 att göra entreprenaderna mindre och mer lätthanterliga.
Förenkla
– Ska entreprenören göra brohandlingarna själva måste de ta in en konsult i ett mycket tidigare skede. Gör vi dem blir det billigare för entreprenören och det går snabbare för dem att räkna, säger Patrik Hamberg.
Han tycker att satsningen lyckades.
– Vi ville bredda konkurrensen och lyckades. Vi fick in två entreprenörer som inte jobbat så mycket för oss, MT Höjgaard och JM Entreprenad.
På den östra sidan fanns inte tid att ta fram handlingarna.
– Annars hade vi övervägt att göra det där med.
Läs även om den tillfälliga jätterondellen i Rissne och om maskinmyllret när E18 byggs om under sex år.
Fakta om E18-projektet finns här .