Skarpladdat på fältet
En sopvärldens Hannibal Lecter med 37 tons tryck och 220 ståltänder på hjulen klyver djupa plogfåror i deponin. Komprimeringen av det icke återvinningsbara vid Östhammars avfallsanläggning Väddika går nu tre gånger snabbare.
– Bekväm. Panoramasikt och backkamera ger en bra översikt, säger Conny Pettersson.
Körcertifikat
När ett kraftpaket är i rörelse finns alltid risk för incidenter. Metall och stål mot kött och blod är en olycklig kombination.
– Backkameran är guld värd.
Conny Petterssons arbetsdag från 7.30 - 16.30 förändrades när lastmaskinen på 23 ton försedd med stålhjul byttes ut mot sopkompaktorn Bomag 772 RB. Någon måste kunna domptera alla starka tänder och hästkrafter och den rollen fick han. Efter en rejäl duvning utfärdade generalagenten Stig Machine tillsammans med fackkunnig från tyske tillverkaren Bomag körcertifikat.
– Maskinen med spakstyrning är lättkörd.
Kompaktorns envisa grepp på underlaget beror inte bara på puckarna, det finns även hydraulmotor på varje hjul.
– Det drar alltid på varje hjul, säger Conny Pettersson.
Jämnt tryck
Ovanpå det midjestyrning parat med pendlande midja ökar stadgan.
– Kompaktorn går alltid med alla hjulen i marken, till skillnad mot en lastmaskin där hjulen kan lätta. Komprimeringen av soporna förbättras eftersom trycket mot soporna blir stadigt och jämt.
Conny Pettersson valde schaktblad i stället för skopa, vilket gör maskinen mer till en bandschaktare.
– Med blad går det att skjuta soporna framför sig, ett lättare sätt att få dem med sig jämfört med skopa.
Och däckslitage blir det inte fråga om.
– Ingen risk för punktering eller fara för att det fastnar smuts på hjulen.
Ur soporna måste dock luften pysa ut, inte bara av utrymmesskäl utan även säkerhetsskäl.
– Finns det utrymme för luft bildas gaser och soporna kan självantända, att komprimera minskar risken för gasutveckling, säger Lars Ekman, renhållningschef för Östhammars kommun.
Bara en timme
Bomagen är försedd med sprinklersystem som motar olle i grind om det skulle börja brinna. Tommy Naeslund är gruppledare.
– Detta är en jättebra investering. Soporna packas effektivt. Lastmaskinen måste köra åtta, nio gånger för att få samma resultat som kompaktorn når med två, tre gånger.
Conny Pettersson håller med.
– Det som tidigare tog tre, fyra timmar tar nu bara en timme.
Deponin ska bli EU-godkänd och omfattar fem hektar, när alla sopor är ihoppressade sluttäcks området.
– Oftast med en gummiduk vilket leder till att vattnet rinner av.
Bomagens distinkta spårbildning gör att den trots en hastighet av tolv kilometer i timmen inte är någon lämplig medtrafikant.
– Nej, den får bara köras på deponi, skrattar Lars Ekman.
– Järnhjulens funktion är att göra maskinen så tålig och packande som möjligt, men det rimmar illa med trafikleder.
Deponin räcker längre
Lars Ekman räknar med att deponin kommer att vara verksam länge till.
– När sopkompaktorn packar så bra får vi plats med mycket mer.
Östhammars kommun öppnade för en månad sedan sin femte återvinningscentral. Även här lämnar hushållen sitt avfall i olika fraktioner, vars innehåll även det ska till Väddika. Resurserna behövs eftersom kommunen med 21 400 invånare året om ökar antalet med 50 procent sommartid och avfallet fördubblas.
– Då har vi vår högsäsong. Förutom att det slängs mer, blir det mer byggavfall då folk håller på och snickrar på sina hus, säger Lars Ekman.
Östhammars kommun har lagt ut entreprenaden för transport av hushållsavfallet på Samtek och transporten av återvinningscentralernas containrar på Väddika på Jokab.
Väddika har en avslutad deponidel som ger en bild av hur det område som nu bearbetas med kompaktorn så småningom kommer att se ut. En tät botten leder bort lakvattnet så det ser mest ut som en kulle övervuxen av spirande, grönt gräs.