Guldrusch för Umerivare
Rivaren Sanvac är årets tillväxtföretag i Norrland utsett av Sundsvall business awards. På fem år har företaget gått från en omsättning på fem miljoner till 50 miljoner kronor och från 8 till 40 årsanställda.
– De flesta av våra kunder finns inom processindustrin och byggbranschen, men vi har också en hel del privatpersoner som kunder, säger Magnus Larsen, säljare vid Sanvac.
I företaget finns en bred maskinpark bestående av torrsugare,högtryckspumpar, lastbilar, hjullastare, grävmaskiner och även egen återvinningsanläggning med mera.
– Privatpersoner anlitar oss främst för rengöring och torrsugning avtrossbottnar, vindsvåningar, torpargrunder och rännstensbrunnar för att nämna några områden.
Svår rivning
Saneringar är huvudinriktning, men det är rivningsarbetena som är de mest spektakulära. Sanvac jämnar just nu marken för ett nytt Kulturhus i Umeå. Tre gamla hus ska bort. Ett är redan rivet.
– Det här var en av våra mest komplicerade och svåra rivningar, säger Magnus Larsen när han ska beskriva rivningen av byggnaden väster om Stora hotellet samt restaurangen Eastern Palace. Ett hus inklämt mellan två andra revs, vilket är en teknisk utmaning.
– Vi har manuellt klätt av plåt från taken och överhuvudtaget rivit på ett försiktigt sätt, säger Magnus Larsen.
– Det är alltid svårt att riva byggnader som står nära de som ska vara kvar och som dessutom ligger nära huvudstråket Storgatan där det passerar många mäskor.
Älskar regn
Regn är inget som bekymrar Magnus Larsen och hans kollegor. Tvärtom är det välkommet.
– Regnet gör att problemen med allt damm minskar och det är viktigt att
hålla efter dammet när många människor, bilar och andra fastigheter finns i närliggande område.
När det inte regnar bevattnar man hela tiden, oftast med hjälp av brandposter. Som brukligt är revs först allt inne i byggnaden, vilket skedde manuellt. Samtidigt gick Brokk rivningsrobotar lös på delar av inredningen som därefter till stora delar revs manuellt. En liten Avant traktor rev upp golvmattor med ett speciellt redskap som ser ut som en tallrik på ett redskapsfäste.
– Så mycket som möjligt, till exempel dörrar och fönster, tas till vara för att sedan säljas på vår egen återvinning, säger Magnus Larsen.
Långlivat
Efter intensiv bearbetning återstod så bara skelettet.
– Ja, byggnaden är i detta skede egentligen bara ett skal och då va det dags för grävmaskinerna, säger Magnus Larsen.
Tungrivningen anförtroddes en grävmaskin utrustad med gripklor,
hydrualhammare och cruscher. Men det är inte riktigt slutfört ens med det. Sanvac måste också preparera för den nya byggnaden. Vid platsen för Kulturens hus handlar det inte minst om att rensa bort all sten som använts som fyllnadsmaterial eftersom tomten ska pålas.
Halva stan
Tegelbyggnaden ska rivas helt och hållet till sista tegelstenen. Förra veckan var det revisionstopp vid fabriken M-real Husum där Sanvac miljö med cirka 70 man utförde diverse rengöringsarbeten.
– Alla industrier har krav på sig att de ska godkännas och fabriksstoppen
ska vara under så kort tid som möjligt, det är utmaningen, säger Magnus
Larsen.
För den som spankulerar genom Umeå i dessa dagar kan det tyckas som om halva stan görs om. Och enligt tidningen Västerbottenskuriren har på 46 år mer än hälften av Umeås byggnadsbestånd rivits. Rivningarna kulminerade under sent 1950-tal och det följande årtiondet i samband med universitetets uppbyggnadd.