Full rulle med rullskopa
Stockholm Vatten ombesörjer att nästan hela Stockholm får rent dricksvatten. För att detta ska bli möjligt måste vattenverkets 42 filter rensas regelbundet. Förorenad sand tas bort med hjälp av en specialtillverkad skopa med rulle, monterad på hjullastare.
– Det ska bli extrem torka i sådana fall och detta klimat har vi inte i Sverige. Den vattenmängd som stockholmarna använder är som en droppe i havet.
Verket äger och sköter ledningsnäten för vatten och avlopp, samt pumpstationer och vattenreservoarer i Stockholm och Huddinge. Tolv kommuner får sitt dricksvatten från vattenverket och åtta kommuner får hjälp med avloppshanteringen. Rent måste vattnet vara, rening sker dels genom kemisk fällning, dels snabbfilter och långsamfilter.
Skopar bort
Det sistnämnda består av en meter och 20 centimeter högt sandlager framtaget från en grusås. Vattnet renas både mekaniskt (silning genom sanden) men framförallt biologiskt, då det i den översta delen av sandbädden bildas ett biologisktaktivt skikt i vilket bakterier och organiska ämnen bryts ner. I botten av filtret finns kanaler som samlar och leder ut det filtrerade vattnet. Så småningom sätter det långsamma filtret igen på grund av all kontamination. Då måste det rensas vilket sker varje vår och höst. Sysselsatta med arbetet är Harry Stahl, Tord Jern, Olavi Sinivaara och Kaj Härnlund.
– Vi skopar bort fem centimeter av ytskiktet och får på så sätt bort den förorenade sanden, säger Harry Stahl, maskinförare.
Specialtillverkade rensningsskopor
Maskinresurserna för denna insats är en traktor John Deere med tillkopplad släpvagn, tre hjullastare, en Volvo L 30 och två JCB: den mindre 409 (5,8 ton) och större 426 E (12,4-14,4 ton). Verket har två specialtillverkade rensningsskopor med rullar på.
– Det är verkligen en lycka att arbeta med en sådan skopa. Avståndet mellan skopan och rullen är avgörande, så att skopan verkligen tar ett lager på fem centimeter. Avståndet går att ställa in, säger Olavi Sinivaara.
Hjullastarna rullar ner på en ramp till filtrets botten och börjar systematiskt dammsuga området på den oönskade sanden. När skopan är full töms den på ett transportband. Tord Jern har parkerat John Deere-traktorn så att sanden på transportbandet silas ner i en fin hög på den tillkopplade kärran. Varje filter fyller fem, sex lastbilslaster.
Filter av 470 000 tegelstenar
Samtidigt minskar ju sandmängden stadigt så efter sju, åtta år måste man göra en djuprening. Då brukar det vara runt 70-80 centimeter kvar av sandtäcket.
– Därför återfyller vi med ett lager 40-50 centimeter rentvättad sand, så att nivån åter blir en meter och 20 centimeter, säger Olavi Sinivaara.
Någon brist på sand är det inte. Vid foten av anläggningen tornar ett riktigt Saharaberg av sand. Anläggningens första långsamma filter har kanaler i tegel som filtrerar vattnet, bestående av 470 000 tegelstenar medan de moderna har perforerade slangar. Tegelstenarna har legat i 90 år och ett filter med tegelstenar ska snart renoveras.
Radiostyrt vajerband
Arbetet innebär långa dagspass i förarhytten och hjullastarna är ett lyft för arbetsmiljön. Olavi Sinivaara har arbetat på bolaget i 34 år och minns komplicerade och slitsamma procedurer.
– Först hade vi en halvcirkelsskopa i radiostyrt vajerband. Vi gick ute hela dagarna, i såväl regn som kyla och blåst.
Harry Stahl fyller i:
– Därefter fick vi kompaktlastare och satt som i en fågelholk.
– Nu har vi kommit upp i bekväm höjd och har det bra både ergonomiskt och ljudmässigt, säger Olavi Sinivaara.
Fler JCB hjullastare är på gång. Volvon kommer framöver att ersättas av en ny JCB, i samma storlek som L30, runt sex ton.