Hjullastare med nordiska förtecken
Om ambitionen är att utveckla marknadens bästa hjullastare krävs okonventionella lösningar. När Caterpillar började jobba med den nya K-serien kastade den amerikanska maskingiganten in det tunga artilleriet från Frykenbygden i form av Kristian Johansson i Kil och Arve Opperud i Deje.
Ytterligare en viktig kugge i det mänskliga maskineriet har varit Arve Opperud, som blev något av en legend redan under sin tid på Volvo. De båda skandinavernas ord har vägt tungt när behov och önskemål från förare, tekniker och produktionsled samlats i en stor hög och översatts i komponenter och funktioner.
– Det har verkligen handlat om att ta reda på vad marknaden vill ha och se till att den får det. Från första tanke till färdig maskin har det tagit bortåt tio år. Vi har exempelvis gjort omfattande och långvariga uthållighetstester under de senaste två åren innan maskinerna släppts ut. Sammanlagt ungefär 50 enheter i olika storlekar har gått i USA och Europa i mer än 100 000 timmar för att vi ska vara helt säkra på att allt fungerar utan störande barnsjukdomar, säger Kristian Johansson.
– Testmaskinerna körs verkligen hårt, sedan går de tillbaka till Cat där de plockas isär innan komponenterna gås igenom och undersöks för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Inte bara fokus på utsläpp
Att maskinerna kommer i år beror förstås på de nya skärpta emissionskraven, enligt steg IIIb. Men givetvis har konstruktörerna tagit tillfället i akt och uppgraderat maskinerna på en mängd punkter som förarmiljö, bränsleeffektivitet och produktivitet. Dessutom har det funnits ett tydligt fokus på miljöfrågor och då handlar det inte bara om utsläpp.
– Varje maskin består av komponenter som kan återanvändas eller återvinnas till 96 procent. Därmed minskar avfallet samtidigt som kunderna senare kan köpa renoverade komponenter i skick som nya till betydligt lägre pris. Dessutom består maskinerna av minst 25 procent återvunnet material, säger Caterpillars produktspecialist Thierry Brasseur.
Först ut i den nya serien är tre modeller i storlekar från ungefär 24 till drygt 31 ton. Ytterligare ett par mindre modeller är aviserade. Redan vid insteget till hytten märks en avsevärd skillnad gentemot äldre modeller. Trappsteget är inte lika brant som tidigare och ledstängerna välplacerade. Dörröppningen är bredare och den framhängda dörren öppnas och stängs från förarplatsen.
Förarens position har flyttats fram något, vilket ger bättre sikt framåt och åt sidorna. Bra sikt bakåt säkerställs med en bakåtriktad kamera kopplad till en stor färgskärm.
Spakstyrning
Ett elektrohydrauliskt styrsystem med manöverspak gör att föraren kan vila armarna på breda, stoppade och justerbara armstöd. I takt med att hastigheten ökar, ökar också motståndet i manöverspaken, vilket ger bättre kontroll över styrningen. Som tillval erbjuds manöverspakar med integrerade reglage för arbetsredskap med extra hydraulventiler.
Inom kort kommer maskinerna även att kunna fås med vanlig ratt. Även med den lösningen känner systemet av hastigheten och justerar automatiskt styrningen för att ge bättre kontroll och komfort i högre hastighet. Det räcker med att vrida ratten ungefär 330 grader för att få fullt styrutslag.
– Med konventionella system kan ratten behöva vridas mellan två och ett halvt och fem varv eller till och med mer för att uppnå fullt styrutslag, säger Thierry Brasseur.
Förarstolens höga rygg- och svankstöd ska underlätta även långa arbetspass. Nya viskösa hyttfästen minskar såväl buller som vibrationer. I hytten på den största modellen, 980K, utlovas exempelvis en ljudnivå på 72 dBA, vilket i praktiken betyder en halvering av bullernivån jämfört med företrädarna. I de två mindre modellerna anges bullernivån till 69 dBA. Därtill kommer en automatisk klimatkontroll som justerar temperatur och fläkthastighet efter förarens inställningar samt en ny centralt placerad panel med tydliga visare och en stor skärm som visar meddelanden på något av 27 valbara språk. Ytterligare ett stöd för föraren är den hjälpknapp som förklarar funktionerna på olika språk.
Uppvärmda och elstyrda speglar finns som tillval. AM/FM-radio med CD-spelare finns med Bluetooth som tillval. Dessutom finns ett vanligt uttag för MP3-spelare och tre 12 V-uttag.
Lastarna har också en ny elektrohydraulisk parkeringsbroms.
Enklare service
Den uppfällbara huv som infördes med G-serien finns kvar, men nu med den bakre delen fällbar, vilket underlättar åtkomst till oljesticka, oljepåfyllning och kylarinsatser. Hydrauliska och elektriska komponenter har samlats i två grupper som nås enkelt från marknivå. Den nya förrenaren av rörtyp tar, enligt tillverkaren, bort 93 procent av dammpartiklarna innan luften når det primära motorluftfiltret.
Rengöring av rutor har blivit betydligt lättare, liksom byte av torkarblad och lampor tack vare den plattform som placerats i anslutning till hytten, inklusive ett rejält räcke.
Samtliga modeller är utrustade med Caterpillars egenutvecklade Acertmotorer. 980K drivs med en C13-motor med en högsta nominell nettoeffekt på 274 kW vid 1 600 varv/min.
De båda mindre modellerna 966K och 972K drivs av en C9.3-motor som vid 1 800 varv/min ger en nettoeffekt på 201 kW respektive 217 kW.
Partikelfiltret med kringutrustning har samlats på en egen plattform över motorn. Där finns även regenereringssystemet som avlägsnar de insamlade partiklarna från filtret. Processen kan genomföras automatiskt för att inte avbryta maskinens arbetscykel, eller startas manuellt av föraren.
– Vi är den enda tillverkaren med helautomatisk regenerering på partikelfiltret, säger Kristian Johansson.
Ett nytt lastkännande hydrauliksystem ska se till att flödesmängden till redskapen alltid är den optimala utifrån den aktuella arbetsbelastningen. I praktiken betyder det mindre jobb för hydraulpumparna och därmed minskad värmeutveckling. I och med att behovet av kyla minskar kan fläktens snitthastighet sänkas och mindre bränsle förbrukas.
I de nya modellerna leds parallella flöden till lyft-, lutnings- och extrahydrauliken.
– Möjligheten att utföra flera rörelser samtidigt ger snabbare, mjukare och mer bränsleeffektiv lastning. Om vi tittar på 980K innebär den nya tekniken exempelvis att lyftkraften och tiltkraften ökat med 25 respektive 16 procent, lovar Thierry Brasseur.
Optimerad drivlina
Thierry Brasseur lovar också att drivlinan optimerats med de nya motorerna för att förbättra grävkraft, acceleration, prestanda och bränsleeffektivitet. Den största modellen kan dessutom utrustas med en momentomvandlare med spärrkoppling.
Den aktiveras automatiskt i andra till fjärde växeln, och fungerar i låst läge som ett direktdrivningssystem. Bättre prestanda och lägre bränsleförbrukning utlovas i arbeten med många transport- och rampcykler.
Med den nya tekniken är det dessutom vridmomentet, inte körhastigheten, som avgör när nedväxling till första växeln sker. Därmed kan automatläget utnyttjas i första till fjärde växeln. Tekniken innebär också att växlingen blir mjukare. Och fördelarna är många, enligt tillverkaren: snabbare acceleration, bättre rampkörningsförmåga, minskad grävtid och bättre bränsleeffektivitet utlovas.