23948sdkhjf

Låsta liftar blir svåra att låna

Låsta liftar som släcks ner om de blir stulna, som kan fjärrservas och som bara kan användas av registrerade operatörer med rätt behörighet. Så ser framtiden ut på byggena om Per Hedebark på Lipac får bestämma.
Bromma . Snart kan det vara slut på att låna liftar lite hur som helst på byggena. Modern teknik gör det möjligt att låsa liften för alla obehöriga, ett system som ökar säkerheten både för operatören och för maskinen hävdar Per Hedebark, vd på Lipac som hyr ut liftar, teleskoplastare och kranar.

– Ett återkommande problem på arbetsplatserna är att folk lånar liftar av varandra, när en förare ställt sin lift på laddning och gått hem kan någon annan ta den, säger Per Hedebark.

Den som ställt sin lift på laddning kan därför komma tillbaka till en urladdad maskin.

– Vi har länge försökt hitta en lösning på detta, säger Per Hedebark.

För några år sen fann man ett alternativ i samarbete med Infobric (före detta Safetool). Allt fler arbetsplatser har infört ID06 och de anställda använder sig redan av sitt ID06-kort för att ta sig in på arbetsplatsen, låsa upp bodar med mera. Då var steget inte långt till att låsa även liftarna på detta sätt tyckte Lipac och Infobric och tog fram ett system som sedan testades i samarbete med NCC på en arbetsplats i Norrköping 2009.

– Det finns ett gränssnitt i maskinen som man kan få ut information via, och det finns ett trådlöst nätverk på arbetsplatsen. Vi kopplade ihop detta, förklarar Per Hedebark.

Laddat

Fyra maskiner utrustades med en RFID-läsare och en startspärr som bara kunde låsas upp av behöriga personer.

Byggnadsarbetarna på arbetsplatsen var till en början tveksamma till påfundet minns Per Hedebark.

– De tänkte att de skulle bli övervakade men så blir det inte, försäkrar han.

När testet var slutfört var de desto gladare, förklarar han.

– De hade alltid sin maskin fulladdad och startklar när de kom till jobbet.

För chefernas del ser Per Hedebark nästan bara fördelar.

– Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att rätt person med rätt utbildning använder rätt maskin, då har man användning av detta.

Testet utföll väl, de enda problemen uppstod när mobiltäckningen fallerade vid ett tillfälle.

– Men då kunde platschefen gå in med en nyckel och starta maskinen, den måste ju alltid kunna flyttas till exempel om det börjar brinna, säger Per Hedebark.



Fjärrservice

I försöket använde man tekniken enbart för att låsa upp maskinen. Bygger man ut systemet finns ännu fler fördelar att hämta, hävdar Per Hedebark.

– Då kan vi till exempel utföra fjärrservice, se om maskinen är tillräckligt laddad och se om det finns tendenser till att den ska gå sönder innan det faktiskt har hänt.

Det skulle också bli möjligt att positionera maskinen och därmed förse den med ett stöldskydd.

– Man skulle då till exempel kunna släcka ner maskinen om den blir stulen, säger Per Hedebark.

Dyrt

Under försöket byggdes fyra maskiner om. Att förse alla maskiner med systemet är dock för dyrt i dagsläget, tror Per Hedebark.

– Att bygga om en styrbox bara för nödspärren kostar uppåt 15 000 kronor.

Per Hedebark hävdar dock att ombyggnadskostnaderna kan mer än halveras om lifttillverkarna, som i dag kan ha olika typer av styrsystem på sina olika maskiner, enas om en standardisering.

Lipac har försökt få franska Haulotte att överväga just detta. Men det är svårt för en liten aktör att få gehör, konstaterar Per Hedebark och tillägger att han inte ens överväger att fråga de amerikanska tillverkarna.

– Viljan att anpassa styrsystemen efter behoven hos en liten svensk uthyrare är liten, vi har bara 750 liftar och det är svårt för oss att leda utvecklingen, säger Per Hedebark.

Pressa tillverkarna

För att uppnå en standardisering tror han att de större företagen måste börja ställa krav.

– Det måste till ett starkt driv från kunden. Om Peab, NCC, Skanska, Veidekke och de andra kräver att ID06 ska finnas fullt ut om tre år och att alla maskiner ska kunna styras på det här sättet måste tillverkarna lyssna, annars får den som faktiskt lyssnar alla order.

Han tror stenhårt på idén och är övertygad om få se ID06-låsta liftar på alla arbetsplatser i framtiden.

– Jag vet att jag har rätt, det här är så bra att det måste komma, säger Per Hedebark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063