Ett steg närmare rivarutbildning
En arbetsgrupp inom Riv- och Saneringsentreprenörerna har tagit fram en skiss på hur en kompetensutbildning för rivare skulle kunna se ut. Sanering och robotutbildning står högt i kurs, likaså företagsanpassning.
Det som kan skönjas nu är tre olika steg:
1. En grunddel med kurser om myndighetskrav förväntas ingå som Heta arbeten, Säkra lyft, Ställningsutbildning med mera.
2. Grundläggande konstruktionslära och rivteknik. Grundläggande material- och ämneslära. Vad är det för miljöfarliga produkter vi kan hitta i byggnaderna. Hur tar vi hand om dem och hur skyddar vi oss? Riskanalys.
3. Företagsspecialistutbildning, ej obligatorisk.
Inte allenarådande
Vidare ska utbildning i sanering av PCB, asbestutbildning, Robot-utbildning, och förarutbildning typ Bobcat och höghöjdsrivning ingå.
– Med PCB och asbestkurser inräknat innebär detta att vi tar fram en rivningsutbildning med specialistkompetensen sanering.
– Alternativt en rivningsutbildning med specialistkompetensen robotrivning, säger Lars Sandström.
Utbildningen kommer att bli som ett smörgåsbord av utbildningar som redan i dag finns på marknaden och som nu samordnas typ Heta arbeten. Eller kompletteras med nya utbildningar i arbetsmiljöfrågor och konstruktionslära.
– Vi strävar inte mot en allenarådande utbildning typ den som finns i dag vad gäller snickare och betongarbetare med mera utan en utbildning som ger grunderna och sedan företagsanpassas den. Men man tydliggör också för arbetsgivaren och arbetstagaren vilken kompetens och "CV" man har.
Enligt Sandström är utbildningstidens längd svår att bedöma men uppskattar bara ”måstekurserna” till en 10-15 dagar.