Mer vägarbete kvällar och helger
Vägjobb utanför dagtid minskar störningar tycker över hälften som svarat på Leveranstidningen Entreprenads web. Hyresgästföreningen däremot pekar på ersättningskrav för buller.
– I storstadsregioner är det motiverat eftersom vägarbeten har stor inverkan på trafiken.
– Det är ett stort lidande att hamna i köer. Människor har fullt sjå att få ihop det dagliga pusslet och man tappar mycket tid att sitta i kö.
Extra insatser utöver den ordinarie arbetstiden är befogad där vägarbete orsakar långa köbildningar.
– Och då talar vi om stora trafikleder. Jourjobb behövs inte vid gator i villaområden, säger Mikael Höög.
Han får medhåll från Andreas Carlsson, biträdande verksamhetsledare vid MR Kalmar Öland. Men av en annan orsak än köbildning. Den ekonomiska föreningen inom bland annat entreprenad har 300 medlemmar, varav 30 vägvakter. Före skyltvagnen och beläggningsarbetet står vägvakten med en flagga.
– Vägvakten är det första bilisten ser och den som får ta första smällen vid en olycka.
Skydda vägvakter
Andreas Carlsson har arbetat som vägvakt i Göteborg.
– Vi vill ha en trafiksäkrare arbetsmiljö och inte bli påkörda.
Men han anser också att bilister i bland drabbas oacceptabelt hårt.
– Projekt i rondeller vid genomfartsleder kan korka igen en hel stad, där är enda lösningen att utföra jobbet utanför dagtid.
Men dessa arbetstimmar kan bli dyrbara om boende finns nära. Hyresgäster utmed trafikleder kan kräva kompensation med lägre hyra som ersättning för bullret. Helst inget buller före klockan sju och inte efter klockan 18 är vad Hyresgästföreningen förordar.
– Buller är ett stort miljöproblem idag, säger André Johansson, pressansvarig.
– I extrema situationer kan det vara så att bullriga projekt måste genomföras och då har hyresgäster rätt till något sänkt hyra.
– Vid vägprojekt kan det bli så att fastighetsägaren begär ersättning från den som orsakar bullret, säger André Johansson.
Ob-ersättning
Ronnie Kardevall. arbetsledare vid Svevia i Täby, menar att så kort tid som möjligt på vägen är ett mål.
– Detta är enligt våra beställares önskan.
Han tycker sommaren är en optimal tid att jobba på.
– Då är det lite folk ute i rörelse. Men jag är också beredd att snabba på vägarbeten genom övertid och nattarbete.
– Men det är klart att det spelar roll vad familjen tycker och så måste vi som arbetar på obekväm arbetstid få ob-ersättning.
För närvarande är han en av Svevias anställdas i full färd med en planfri järnvägskorsning i Vallentuna, ett treårigt projekt. Följden blir dessvärre begränsad framkomlighet på väg 268 mellan Angarn och Väsby.
– Men det proppar inte igen så det räcker att jobba dagtid för oss, tycker Ronnie Kardevall.
FOTO: CHRISTER BERGSTRÖM, SVEVIA
Bildtext:
Borde mer arbete utföras kvällar och helger för att minska störningarna? Nej. Helger och kvällar är ledig tid svarade 26 procent på vår webfråga och 21 procent: Inte generellt. Bör avgöras från fall till fall.