23948sdkhjf

Fullt drag i Vindelgransele

Fynd av guld, silver, zink och bly gör att Botnia Exploration nu koncentrerar sin fortsatta prospektering till ett område kring Vindelgransele. Samtidigt inleds provbrytning i Vargbäcken, en bearbetningskoncession i samma område.
Byn Vindelgransele, sju-åtta mil norr om Lycksele vid Vindelälven, har länge varit känd för närliggande malmfyndigheter. Någon gruvbrytning har dock aldrig påbörjats, något som Botnia Exploration nu vill ändra på. Till att börja med genom att sätta igång provbrytning som ska visa om gruvdrift kan vara lönsam. Det prospekteringsarbete företaget genomfört under våren och sommaren har varit så pass lyckat att bolagsstyrelsen nu väljer att intensifiera den fortsatta prospekteringen till området under resten av 2011 och 2012.

Bland annat hänvisas till tester utförda hos anrikningslaboratoriet Minpro i Stråssa som visar att materialet från Vargbäcken ger höga utbyten både med lakning och flotation. Förhandlingar pågår för närvarande med närliggande gruvor om anrikningen.
Företaget fick genom förvärvet av kanadensiska Hansa Resources svenska fyndigheter, ett 40-tal projekt, varav flera med inriktning på guld. I dag består projektportföljen av ett 30-tal undersökningstillstånd och en bearbetningskoncession. Flertalet projekt ligger längs den så kallade Guldlinjen, ett mineralrikt område kring Sorsele-Storuman-Lycksele.

Parallellt med den intensifierade prospekteringen inleds provbrytning i Vargbäcken. Där har företaget fått klartecken av länsstyrelsen för att bryta 65 000 ton guldmineralisering och gråberg.
Ett platskontor har öppnats i Vindelgransele. Och till platschef för Vargbäckenprojektet har utsetts Arne Jansson, tidigare verksam inom Nobel-gruppen, senast som vd för Dyno Nobel i Zimbabwe.

Det kontrollprogram för miljön som provbrytningstillståndet föreskriver har påbörjats. Avtal har slutits med bergentreprenörer för sprängning, lastning och transport.
– Det är glädjande att Vargbäckenprojektet går igång med full kraft. Det innebär att företaget nu förväntas få intäkter som kan användas för fortsatt intensiv prospektering, säger Bengt Ljung, vd för Botnia Exploration Holding.
I och med att företaget nu gör en kraftsamling i området kring Vindelgransele kommer ett flertal undersökningstillstånd på annat håll att återlämnas till Bergsstaten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063