Krossar ett problem i taget
SBMI:s färska krossgrupp går ut hårt och jobbar för bättre utrustning, smartare arbetssätt, säkrare arbetsplatser och fler nya unga maskinoperatörer.
– Det finns för få unga, samtidigt som det kommer att bli mycket jobb framöver, säger Magnus Reuterwall, projektchef på Skanska region Bergmaterial och ordförande i den krossgrupp som branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustri (SBMI) inrättade förra året.
Krossgruppen filar som bäst på ett utbildningsförslag där arbetsgivare och hugade ungdomar ska få nosa på varandra lite.
– Vi håller på att titta på en grundutbildning för maskinoperatörer, en
utbildning med lärlingsinslag som ska ge båda parter möjlighet att känna sig för, förklarar Magnus Reuterwall.
Krossgruppen ser ett stort behov av den här typen av utbildning med mycket praktiska inslag.
– Vi behöver också lyfta fram branschen som en modern bransch med goda arbetsvillkor där man till exempel använder datorer. Det är inte bara ett ”smutsigt” jobb som många tror, säger Magnus Reuterwall.
Fokus
Krossgruppen kom till 2010 sedan SBMI konstaterat att krosspecifika frågor ofta ”hamnade mellan stolarna”.
– SBMI talar mycket om tekniska frågor och om hur man hanterar myndigheter, vi ville fokusera på specifika krossfrågor, funktionalitet när det gäller utrustning, säkerhet, utbildning, rekrytering med mera säger Magnus Reuterwall.
Gruppen består i dag av 10-15 företag och i gruppens arbetsutskott finns 5-7 personer. Arbetet är fortfarande i uppstartsskedet men planen är att välja ut några områden som man sedan genomborrar ordentligt.
– Det finns hur mycket som helst att göra men vi vill undvika att ha för många bollar i luften samtidigt, säger Magnus Reuterwall.
Prio ett fick bli att försöka fånga upp vilka gemensamma tekniska problem krossbranschen brottas med för att sedan kunna föra en dialog med leverantörerna och förhoppningsvis åstadkomma funktionellare, säkrare eller på annat sätt bättre utrustning
– Det är svårt för ett enskilt företag att få en leverantör att ändra en sak på en maskin men tillsammans kan vi få ett annat genomslag, säger Magnus Reuterwall.
Kvalitet
Under hösten 2011 ska krossgruppen samla ihop synpunkterna som sedan bildar ett underlag för kommande diskussioner med leverantörerna.
Magnus Reuterwall konstaterar att arbetsmiljöfaktorer som damm, buller och fallrisker lär finnas med på bordet när den konkreta dialogen tar fart, likaså rent kvalitativa aspekter som lager som inte håller och hydraulslangar som går sönder.
– Leverantörerna är mycket positiva till detta och förhoppningsvis blir både vi och de vinnare på detta, säger Magnus Reuterwall och tillägger att målet är en långsiktig kommunikation mellan krossbranschen och maskinleverantörerna.
Krossgruppen planerar också att i SBMI:s regi ta fram en prototyp och testa ett mobilt nödstopp som tagits fram på Chalmers Tekniska Högskola.
– Det är ett exempel på hur vi kan arbeta tillsammans med skolor för att höja säkerheten, säger Magnus Reuterwall.
Han vill inte peka ut några områden som akut behöver åtgärdas utan nöjer sig med att konstatera att alla kan bli bättre på allt.
– Ambitionen är att ständigt förbättra oss och hitta bättre lösningar, det gäller både utrustning och arbetssätt.