Färgstark föregångare på fältet
Bakom Siljaterminalen och gasverket i Hjorthagen i Stockholm går Sveriges enda moderna oranga dumper. Enmansföretagaren Magnus Jansson sätter ny färg med den första Doosanproducerade Moxy för svenska marknaden.
– Att köra dumper än roligare än lastbil. Jag har kört åt många åkare innan jag blev min egen, däribland mycket lastbil.
Gammal bergfyllning ska bort och krossas för att sedan användas på plats igen. Därmed höjs markytan några meter i höjd med den angränsande bilvägen. Kalkcementpålare slås ner för att stärka grunden. Lerig utanpå men fin inuti, där inga kängor får klafsa runt. Inga kängavtryck och en mascot i form av en upphittad liten tygälg sittande vid styrspaken.
– Hytten är en arbetsplats som ska vara ren och trivsam.
Välkända komponenter
Magnus Jansson bytte in en Moxy 2007, till en sprillans ny MT 26 årgång 2010 med lastkapacitet på 23,5 ton.
– Har man kört en Moxy vill man inte köra något annat. Jag ville ha en större med bredare flak.
– Moxy har tillverkat dumprar i 30 år och har bra ingående komponenter. Scaniamotor och Scania är stort i Sverige. Det blir inte några problem om man vill ha meckat.
– Växellådan och drivlinan är en ZF och det företaget finns i Sollentuna utanför Stockholm med snabb assistans.
Övrig service ombesörjs av maskinleverantören Maskinias servicepartner Maskinbolaget, MBAB, i Stockholm.
Lågviktig framaxel
Han utgår från Grödinge, söder om Stockholm men behöver ingen trailer för att ta sig de nästan fyra milen till nuvarande arbetsplatsen. Framaxelns tryck mot marken är bara 11,4 ton, vilket ger grönt ljus för att den ska kunna framföras på allmän väg. Max 11,5 ton är det som gäller för en drivande axel enligt Trafikverket.
– Få dumprar har så låg vikt på sin framaxel. Vi klarar med hundra kilos marginal, säger Magnus Jansson.
Moxyn är bara 2,78 meter bred men kravet för att kunna framföra på allmän väg är 2,60 meter.
– Jag har sökte breddispens utan följebil och har fått ett tillstånd som gäller i fem år.
Moxyn har konstruerats för att vara lättare att tippa, enligt Magnus Jansson och pekar på att den halvautomatiska växellådan har tre backväxlar.
– Jag kan backa 30 kilometer i timmen.
Ständig fyrhjulskontakt
Han valde att skippa baklucka till flaket. Flakets lutning håller inte bara lasten på plats, utan flyttar dumperns tyngdpunkt lågt till midjan.
– Tandemboggien ger konstant fyrhjulskontakt med backen och dumpern blir stadig. Jag kan stå snett och tippa utan att välta omkull.
Kravet för att få uppdraget i Värtahamnen var miljöanpassade maskiner, det vill säga minst euro 3 a motor och det kravet uppfyller Moxyn. Magnus Jansson har en dumper till, en mini Hydrema 912 C, på 7,5 ton som han hyr ut till Svevia och jobb med Essingeleden i Solna.
Några obehagliga överraskningar när en uthyrd maskin kommer tillbaka?
– Nej, jag har aldrig haft några problem.
Tills vidare
Skolös är även Magnus Janssons parhäst grävmaskinisten Göran Pettersson från EW Schakt och hela den elva timmar långa arbetsdagen assisterad av fyrrasiga hunden Eddie.
– En hedemorakorsning, förtydligar Göran Pettersson i hytten till en bandburen Hyundai 250. Med husse i strumplästen slipper Eddie få lera i pälsen.
Tommy Axelsson är arbetsledare på Oden Entreprenad.
– EW Schakt fick uppdraget att svara för maskiner och utföra arbetet för grundläggning av bland annat tre höghus.
Om två år är anläggandet i området klart, Göran Pettersson är kontrakterad för hela tiden och Magnus Jansson tills vidare men hoppas på att få vara med och slutföra.
Magnus Jansson listar främsta tre skälen till varför Moxy dumper:
Motorn, en femcylindrig Scania på nio liter och 345 hästkrafter.
Halvautomatisk växellåda. ”vill jag växla gör jag det, annars sköts det automatiskt.”
Boggilåda bak: ”Minst fyra hjul är alltid i backen och det ger bra stadga”.