Daladumper sliter hårt
Avesta. Dumpern knirkar och dånet när Lovisa Nordin hissar upp maskinens bakre del och tömmer ut containerns last är öronbedövande.
– Det skakar rätt mycket, säger hon med ett leende.
Det märks inte, men det är faktiskt hennes första dag bakom ratten på den drygt 30 ton tunga dumpern.
– Det är lugnt, säger Lovisa Nordin och backar säkert maskinen så att en jättelik truck kan lyfta på ännu en 20-tonscontainer.
Dumpern är något av en arbetsmyra på Outokumpu. Det finns alltid skrot att flytta på ett stålverk. Restprodukterna samlas ihop och smälts ned till nytt stål som sedan halkar in i produktionen igen, nya restprodukter bildas som samlas in och smälts ned och så fortsätter det i en evig rundgång.
Dumpern har det svettigt, tolv timmar om dagen kör den skrot och för att klara den uppgiften har ägaren Truckservice AB byggt om den.
– Vi köpte Komatsudumpern för 5-6 år sedan, innan dess hade vi en krokvagn och en Volvodragare men den var för vek, säger Hasse Göthesson, förman på Truckservice AB.
Företaget testade olika lösningar men hittade ingen kombination som stod pall i längden. Hasse Göthesson, som arbetat med dumprar och maskiner i nästan 50 år, ville då ge dumpern en chans.
– Jag har surrat i 20 år om att vi skulle använda en dumper, säger han.
Sagt och gjort. En Komatsu 350 inhandlades och byggdes om.
– Vi tog av dumperkorgen och skickade maskinen till Kilafors där de byggde en riktigt stabil tippram, säger Hasse Göthesson.
Han konstaterar att dumpern fungerat ”fruktansvärt bra” sedan dess.
– Den har inte gått sönder en enda gång och vi har nog inte kostat på den 10 000 kronor ens, säger Hasse Göthesson.
– Förutom när det gäller däck förstås, den äter däck!
Truckservice AB står för alla dieseldrivna truckar, lastmaskiner och dumprar på Outokumpu.
– De elektriska truckarna köper järnverket själva, säger Hasse Göthesson.
Truckservice har 115 egna chaufförer, en del truckar körs av Outokumpus egen personal. Två dumprar finns i företagets ägo, förutom den ombyggda Komatsudumpern också en Volvo A35.
Den ombyggda dumpern går i skytteltrafik inne på Outokumpus vidsträckta område och lastas med hjälp av truckar på 32 eller 37 ton.
– Den kör kanske 20 procent råvaror och resten skrot, säger Hasse Göthesson.
En hel del skrot uppstår på plats på fabriken. Outokumpus dotterbolag skickar också hit sitt skrot. Från Degerfors, där man förädlar Avestaanläggningens produkter, anländer varje dag ett tågsätt med fyra vagnar med öppna skrotfyllda blå containrar.
– Vi kallar dem ”Degerforslådor”, säger Hasse Göthesson.
Skrot kommer också per tåg och lastbil från hamnarna i Västerås och Gävle. En del av materialet transporteras i 20-fotscontainrar med dörrar, något som gör det lite knivigare att tömma dem.
– Föraren måste ut och klättra för att komma åt, säger Hasse Göthesson.
Skrot hämtas också från Klippcentrum i Avesta, ett företag som tar emot skrotrullar från fabriken och klipper ner materialet i mindre bitar. Det är sedan dumperns uppgift att hämta skrotet och forsla det tillbaka till Outokumpu för vidare behandling.
Lovisa Nordin ser ut att trivas bra i dumpern. Hon har sommarjobbat på Truckservice och efter studenten i våras tog hon chansen att jobba vidare ett år eller två.
– Sedan ska jag nog plugga vidare, säger hon.
Som dumperförare blir det varje dag ett par timmars arbete för att tömma tåget. Resten av arbetsdagen går åt till att hämta skrot på Klippcenter.
– Det blir 5-8 vändor, konstaterar Lovisa Nordin.
Hon är helt kolugn bakom ratten, trots att det är första gången hon arbetar i en dumper. Men så har hon gedigen erfarenhet av truckar.
– Jag har kört de flesta typerna av truckar här, säger hon och konstaterar att dumpern är rena lyxmaskinen i jämförelse,
– Den är mycket bekvämare och mycket lätt att köra, det är bara att gasa och bromsa.
Hon uppskattar också att få jobba i sin egen takt.
– Man kan sitta och lyssna på musik och ha det bra!
Truckservice kör hårt med den ombyggda dumpern. Tolv timmar innebär ett och ett halvt skift. Det upplägget är möjligt eftersom en av Truckservices förare arbetar halvtid.
– Vi hade tur där, ler Hasse Göthesson.
För att klara det tuffa jobbet servas maskinen regelbundet.
– Eftersom den jobbar till åtta varje kväll servas den på helgen, säger Hasse Göthesson.
Dumpern fungerar bra men Hasse Göthesson funderar redan nu på en annan lösning.
– Vi vill låta Kilafors bygga en treaxlig vagn som kan dras av en dragare. Inte för att dumpern är dålig men för att den är lite för hög när man måste öppna dörrarna i vissa typer av containrar.
Men det lär inte bli dags än på ett tag.
– Den här måste tjäna ut först, och den verkar kunna gå hur länge som helst!
———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.