23948sdkhjf

Norrland kräver dubbelspårig ostkustbana

En ökad satsning på järnvägsnätet i norra Sverige är nödvändig för ökad nationell tillväxt. Det är vad de fem nordligaste länen kommit överens om i ett gemensamt yttrande riktat till Trafikverket.
Trafikverket utreder just nu järnvägens behov av ökad kapacitet. Enligt länen är förslagen på åtgärder i utredningen otillräckliga. Norrlandslänen pekar ut två stora objekt att prioritera; dubbelspår Ostkustbanan Gävle-Härnösand och Norrbotniabanan Umeå-Luleå. Dessutom ett antal strategiskt viktiga objekt. Sverige befinner sig i en stark industriell expansion och med en kraftig ökning av persontrafik på järnväg. En stor del av landets godstransporter börjar i norra Sverige och drabbas hårt av stora störningar och kapacitetsproblem. De fem länen är positiva till Trafikverkets utredningsarbete men är kritiska till vissa problemformuleringar och slutsatser. Länen anser att det är rimligt att politiken får avgöra ambitionsnivån och inte Trafikverket. Mer statliga resurser måste skjutas till än utredningens högsta ambitionsnivå där en ramökning på 38 miljarder föreslås.

Ostkustbanan prioriterad

Ostkustbanan lyfts fram som ett högt prioriterat objekt i utredningen, men med otydliga besked om när i tiden det ska utredas och hur mycket pengar som ska avsättas.

– Dubbelspårsutbyggnad Ostkustbanan Gävle – Härnösand måste påbörjas omgående menar Sven-Åke Thoresen, ordförande i Region Gävleborg. Nödvändiga utrednings- och planeringsarbeten har påbörjats regionalt och bör intensifieras omgående så att en dubbelspårsutbyggnad i etapper kan påbörjas 2015 och vara helt färdig 2025.

– Hela Norrland står enade i denna fråga, vilket är en oerhörd styrka. Samtidigt är Ostkustbanans utbyggnad inte bara en norrlandsfråga, utan en viktig fråga för hela Sveriges tillväxt säger Sven-Åke Thoresen.

Norrlandslänens yttrande bifogas liksom yttrande från Region Gävleborg som är en fördjupning över problematiken för Gävleborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062