23948sdkhjf

En grävmaskin cash, tack!

Tio procent av Maskinentreprenörernas medlemmar halar fram plånboken direkt och betalar en ny maskin kontant.
Ulf Dahlström, regionchef för ME Öst vid Maskinentreprenörerna kan konstatera att det inte är några problem för branschens verksamma att få lån till sina investeringar. Efterdyningarna från finanskrisen hösten 2009 har därmed helt lagt sig.

– Det är full rusch på arbetsfronten och i och med detta ger finansiärer klartecken. Det beror också på att det är så säkra objekt som ska finansieras, säger Ulf Dahlström.

De enda som kan stöta på patrull är nystartade företag.

– De har ingen historik med intjänat kapital bakom sig att luta sig emot.

Han pekar på att branschen generellt inte drabbas i samma utsträckning som andra branscher vid en nedgång, beroende på att stimulansåtgärder håller igång konjunkturen.

Över tio anställda

Faktum är att bygg- och anläggningsbranschen i dag är så pass välmående att 50 av 5 00 medlemsföretag är självfinansierade. Det betyder att de inte behöver ta lån utan köper kontant. För samtliga gäller att de har inbyten. I regel är det de större företagen med över tio anställda som har en så pass fördelaktig ekonomisk ställning, här klarar sig mellan 30-40 av företagen sig själva.

– I regel byter de ett antal maskiner varje år, säger Ulf Dahlström.

För enmansföretagaren är ofta tillgången på kapital begränsad, vilket innebär att det är lån som gäller vid maskininköp.

Enligt Ulf Dahlström verkar branschens lönsamhet hålla i sig länge.

– Det ser bra ut 15 år framåt. Mer infrastruktursatsningar behövs eftersom vägar och järnvägar är i så dåligt skick. Då ökar efterfrågan trots att våra företag knappt räcker tiil idag, säger Ulf Dahlström.

Text: Monica Almgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079