23948sdkhjf

Himlafärd väntar specialgrävaren

En högtflygande grävmaskin hägrar för rivarna i Obbola. Huset de ska ta ner är så högt att traditionella höjdrivare inte når. En specialbyggd Hitachi ska därför lyftas i delar 50 meter upp i luften för att sedan riva sig neråt.


Obbola . Klockan är tio i sju en strålande vacker junimorgon. I Obbola utanför Umeå har samhället knappt vaknat men arbetarna vandrar i en allt stridare ström in på SCA:s pappersbruk. Några är redan iklädda den blå overallen och har lunchlådan i ett fast grepp, andra sladdar in på parkeringen och rusar ur bilen, yrvaket rufsiga i shorts och t-shirt.

Fabriken går för fullt, trots att det är mitt i sommaren, och mitt i alltihopa sitter Demcom och väntar på en flygande grävmaskin.

- Vanliga höjdrivare klarar inte så här höga hus, konstaterar Lennart Andersson, arbetsledare på Demcom.

Sedan en knapp månad tillbaka jobbar han och hans rivare med den tredje, sista och mest omfattande rivningsetappen i uppdraget på fabriken, en etapp som bland annat innebär att ta ner den 62 meter höga pannan, en 25 meter hög oljepanncentral samt den tre våningar höga ”mavan” (matarvattenanläggningen).

- Det blir totalrivning, även om källaren till mavan ska vara kvar, säger Lennart Andersson.

Han konstaterar att höga hus är något utöver det vanliga.

- Det blir alltid lite speciellt.

Lösa delar

Just i det här fallet blir det kanske lite extra speciellt eftersom normala höjdrivare alltså inte klarar ett 62 meter högt hus och leveranstiderna på de höjdrivare som faktiskt gör det var alltför långa.

Demcom beställde därför en specialbyggd grävmaskin som ska lyftas högst upp i pannhuset och sedan tugga sig neråt till dess att huset blir så lågt att höjdrivarna kommer åt.

- Det är enda sättet, säger Lennart Andersson.

Demcom har noga förberett grävarens ankomst. På toppen av 62-metershuset stod bland annat en tio meter hög och 15X15 meter stor elfilterutrustning. Den revs bort med hjälp av en upphissad 7,5-tons Takeuchi och det betonggolv utrustningen stod på fälldes sedan in så att husets översta våning bildar en taklös låda.

- Det är där vi kommer att ställa grävaren, vi ska lyfta dit den i delar och sätta ihop den däruppe, säger Lennart Andersson.

Tugga golv

Maskinen - som i grunden är en helt vanlig 25-tons Hitachi- har byggts om av engelska Kocurec.

- Den har fått en lös motvikt som kan häktas av och på, även banden är för sig så att vi kan lyfta upp allt i delar, förklarar Lennart Andersson.

Grävaren är också utrustad med en specialbom, utan böj.

- Maskinen kan använda en rak bom på 7-8 meter, det går också att byta till en högrivarsats på 18 meter, säger Lennart Andersson.

Maskinen ska kunna nå 18 meter upp och tio meter ner och fullt utrustad med höjdaggregat och extravikt kommer Hitachin att väga cirka 30 ton.

När maskinen är på plats ska den först tugga ner de 14 meter höga väggarna upp till det bortlyfta taket. Sedan ska den tugga i sig golvet den står på.

Stående på pannkonstruktionen ska den sedan gnaga sig igenom både bjälklag och väggar en våning nedåt.

- Det blir totalt 20 meter, säger Lennart Andersson.

Försenad

Maskinen kommer kanske inte som en frälsare, men den är mycket efterlängtad.

- Den skulle ha kommit den 7 juni, nu blir den minst en månad sen, säger Lennart Andersson.

Grävaren hade nått svensk mark när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på. Den levererades till Göteborg per båt i slutet av juni men rivarna befarar att det kan ta minst två veckor innan den anländer till Obbola.

- Den ska byggas på med fjärrstyrning, få ett oilquickfäste och sedan åka på trailer hit, säger Lennart Andersson.

Fjärrstyrning

Fjärrstyrningen är av högsta vikt, väl uppe i höghuset är det inte alltid säkert att sitta i maskinen.

- Vid vissa tillfällen måste den fjärrstyras.

När maskinen är färdig med rivningen i Obbola ska den tjänstgöra i Skoghall i Karlstad på ett liknande uppdrag.

- Vi kommer att få stor nytta av den, säger Lennart Andersson.

Den tid rivarna förlorar på att vänta in specialmaskinen får man lov att försöka jobba igen. När Hitachin är klar kommer en traditionell höjdrivare som är 45 m hög och väger 155 ton att tugga ned resten av huset.

- Vi ska vara klara den sista december, säger Lennart Andersson.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109