Onödigt skakigt
Tack och lov följdes vargavintern än en gång av en sommar med mängder av sol och värme i större delen av vårt avlånga land. Med solen som en viktig hälsobringare har de flesta verkligen fått chansen till rekreation och återhämtning.
Men än så länge beror nog en stor del av eventuell osäkerhet på de ekonomiska oroshärdar som poppat upp på olika håll i världen. USA leder ligan, med Italien och Grekland nafsande i hälarna. Här i Sverige handlar det mycket om Saabs vara eller inte vara.
Den internationella ekonomiska turbulensen har nu också fått finansdepartementet att dra öronen åt sig. Fortfarande finns övertygelsen om att den svenska ekonomin är urstark, men de yttre påfrestningar som förväntas de närmaste månaderna gör ändå att Anders Borg aviserar en nedrevidering av vårens tillväxtprognos.
Samtidigt betonar han att situationen är betydligt ljusare än under 2008. Inte minst är hans budskap att tillväxten kommer att fortsätta. Det är bara takten som blir något lägre än förväntat. Samma bedömning gör för övrigt flertalet andra bedömare också.
Den ekonomiska turbulensen sätter även sin prägel på världens börser där kurserna svänger upp och ner som en väloljad jojo, om än med en viss nedåtgående trend. Osäkerheten sätter naturligtvis sina spår i form av färre byggstarter och investeringsbeslut som skjuts på framtiden. I synnerhet kan det svajiga läget oroa hushållen, vilket kan påverka småhusmarknaden och bostadsombyggnader.
En kvalificerad gissning är dock att branschens aktörer inte behöver gå till sängs sömnlösa. Vi lever i en marknad med fortsatt tillväxt och ingen lågkonjunktur finns i sikte. Byggbranschen kan se även den kommande hösten an med tillförsikt.
Då kan det se lite kärvare ut för exempelvis de företag som trafikerar det svenska järnvägsnätet. Vintern har sina bekymmer, men inte ens sommartid klarar sig tågtrafiken utan allvarliga störningar. De skyfall och åskväder som drog in över Sverige i slutet av juli visade än en gång hur sårbar tågtrafiken är. Givetvis drabbades även vägnätet av stora störningar, men där finns alltid alternativa lösningar som inte järnvägsnätet kan erbjuda.
Situationen blev inte bättre av att en av Trafikverkets kommunikationscentraler drabbades av högt vattenstånd, vilket ytterligare försvårade möjligheterna till tågtrafik.
I en framtid där den spårbundna trafiken av miljöskäl fyller sin plats som kommunikationsmedel är det viktigt att trafiken flyter utan störningar. Tyvärr har tågen mycket annat som talar mot sig. Under sommarens kringflackande fick jag anledning att använda praktiskt taget alla tänkbara kommunikationsmedel: bil, båt, flyg, buss. Det var bara tåget som aldrig kunde erbjuda det bästa alternativet. Spårnätet är begränsat, avgångarna förhållandevis få, hastigheten allt för ofta för låg. För godstrafiken krävs dessutom i allmänhet minst en omlastning. Med så mycket som talar emot krävs att störningarna minimeras.
Dessbättre finns en mängd byggare och anläggare som längtar efter att utföra en stor del av det arbete som krävs för att minska störningarna i både tåg- och fordonstrafik. Samtidigt kan man trygga behovet av bland annat bredband, elektricitet och telefoni. Det är bara att beställa. Det är hög tid att göra något åt det underhållsberg som skapats efter alla år som kommunikationslederna eftersatts. Visserligen är omvärlden skakig, men för den skull behöver inte våra transportleder förbli onödigt skakiga.