23948sdkhjf

Bättre sikt i förstärkt hytt

Helautomatiska differentialspärrar och en väsentligt förbättrad växellåda är några av nyheterna på Caterpillars nya dumprar. Dumpern ska dessutom vara så enkel att köra att nybörjaren också gör bra ifrån sig.
Peterlee . En hundlik dumpernos mötte den församlade pressen när Caterpillars nya dumperserie presenterades nära fabriken i Peterlee i nordöstra England i mitten av maj. Utseendet är radikalt förändrat i B-serien, hytten är till exempel betydligt bredare.

– Fronten är ändrad för att det ska bli enklare för föraren och för att det ska bli bättre sikt, säger Rob Macintyre, produktexpert på Caterpillar i Europa.

Fronten är förstärkt och består nu av ett enda stycke för att bättre stå emot påfrestningar. Stötfångaren är inbyggd och förstärkt och vevhusskydden är inneslutna.
– Undersidan är helt skyddad, säger Rob Macintyre.
Men förändringarna har inte bara skett på ytan. B-dumprarna har C15 Acert dieselmotorer som kan fås med eller utan steg IIIB. Motorerna släpper enligt Caterpillar ut 90 procent mindre partikelsubstanser och upp till 50 procent mindre kväveoxider jämfört med tidigare modeller och renas från sot genom så kallad kontinuerlig regenerering, som sker utan förarens inblandning.
I B-serien ingår till att börja med 735B, 740B och 740B EJ (det vill säga en 740B med ejektorkorg). Enligt Caterpillar har motoreffekten på 735B ökat med fem procent och vridmomentet med en procent. För 740B är ökningen ännu större, sju procent på effekten och fyra procent när det gäller vridmomentet.

Automatisk diffspärr
I Caterpillars äldre dumprar är föraren tvungen att manuellt slå på och av differentialspärrarna när hjulen börjar spinna. Förarna tvingas då trycka ner foten flera hundra gånger per skift och Caterpillar har i den nya serien därför valt att helautomatisera differentialspärrarna.
Sex sensorer känner av hastighet och när något av hjulen avviker slår
spärren till.
– Det är ett väldigt smart system, det blir inte bara ”på eller av”, om det behövs 30 procent på en axel och 50 procent på en så tar den det, säger Rob Macintyre.
Han tillägger att det automatiska systemet minskar risken för skador på maskinen eftersom föraren aldrig glömmer trycka och inte heller paniktrycker för sent. Automatiska differentialspärrar innebär, enligt Caterpillar, även att cykeltiderna minskar och produktiviteten ökar.

Ny växellåda
Växelsystemet är också uppgraderat, något som testförare Jeff Beanes ser som den största förbättringen av dem alla.
– Det gör det lättare och mer bekvämt, intygar han.
Maskinen sköter växlandet helt på egen hand, om man så vill.
– Det är som dag och natt, beskriver Rob Macintyre skillnaden mellan den nya och den gamla transmissionen.
Trots att Caterpillar behållit den gamla växellådan, en 7F12R, har förändringarna och de tillägg som Caterpillar valt att göra fått en avgörande effekt hävdar han och utlovar mjukare och mer effektiva växlingar, som i sin tur ska leda till minskad bränsleåtgång och minskade vibrationer. Han uppger också att maskinen accelererar snabbare tack vare den nya transmissionen.
Förarkomforten har varit en av ledstjärnorna under utvecklingsarbetet, framhåller Rob Macintyre
– Föraren sitter i maskinen 8-12 timmar om dagen, då måste den vara
bekväm och produktiv.

Lagom varmt
Bland förbättringarna kan nämnas att dumpern försetts med elektriskt justerbara backspeglar. Maskinens främre strålkastare sitter också längre ifrån varandra än tidigare, för att bättre lysa upp vägen när maskinen är ute i mörker. Det ska också bli lättare för medtrafikanter att se hur bred maskinen är. Som tillval finns även HID-lyktor för ännu bättre sikt.
Hytten har fått bättre fjädring och sätet kan ställas in för att passa både tunga och lätta förare. Maskinen har också fått en effektivare klimatanläggning.
– AC:n har blivit upp till 60 procent bättre, säger Rob Macintyre.
Caterpillar har också försökt minska vibrationerna.

Mycket information
Förarna vill enligt Caterpillar också få hjälp när det strular till sig, när det inte finns några vägar, när det lutar. Lösningen blev att ge föraren mer information, dels om vad maskinen gör, dels om hur effektivt maskinen körs.
En ny flerfunktionsskärm i färg överöser föraren med fakta. Hur mycket bränsle finns kvar? Hur mycket material har förflyttats? Hur länge har man arbetat? Pågår regenering? Hur högt är oljetrycket? Hur är det med autosmörjningen? Lasten? Hur varmt är det i motorns olika delar? Föraren behöver inte sväva i ovisshet och slipper också gå ut för att till exempel öppna motorhuven. Det görs i stället med en knapptryckning i hytten.
Ytterligare en förändring är att man numera kan tanka maskinen stående på marken. Det går också att slå på en kamera som, integrerat i displayen, visar vad som händer bakom maskinen. Kameran aktiveras automatiskt om backväxeln läggs i.

Handtag
Caterpillar har också satt in ett par extra handtag i hytten, ett för föraren och ett för eventuella passagerare, som de ska kunna grabba tag i när det går vilt till, i stället för att som förr klamra sig fast i ratten.
Alla B-dumprarna tillverkas i Caterpillars fabrik i Peterlee i nordöstra
England.
735B har en nyttolast på 32,7 ton och en bruttoeffekt på 337 kW (vilket motsvarar 452 hästkrafter), 740 B, som har en nyttolast på 39,5 ton, och 740 B med ejektor, som har en nyttolast på 38 ton, har båda en effekt på 365 kW (489 hästkrafter). Korgkapaciteten för de tre är 19,7 kubikmeter för 735B, 24 kubikmeter för 740B och 23,1 kubikmeter för 740B med ejektor.
2014 kommer även modellerna 725, 730 och 730 med ejektor som B-modeller.







Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062