Egna kontakter bakom maskininköp
Information från tidningar eller det personliga nätverket avgör maskinentreprenörens köpbeslut. Enigheten är total på Leveranstidningen Entreprenads web.
– Vad är det för fel på era maskiner? Då får jag fram den maskin folk har minst negativt att säga om.
I den egna maskinparken finns två kompaktlastare, som fungerar bra. Markel Neideman arbetar som stensättare. Maskinerna med tillkopplad stengrip kompletterar verksamheten när stenarna ska lyftas fram.
Jörgen Persson är vd och ägare för Direkt Logistik & Transport Sverige i Simrishamn. Fjorton anställda och sju fordon är navet i fjärrtrafik med parti- och styckegodsleveranser. Transporterna utförs dygnet runt.
Provköra
Uppslag samlar han även från mässor och medger att det händer att han besöker Elmia Lastbil.
– Men med den typ av trafik jag bedriver finns det inga överraskningsmoment.
Utan Jörgen Persson förlitar sig på de leverantörer han brukar anlita, Scania och Volvo.
– Jag kontaktar dem och då brukar de fixa den bil jag behöver.
Conny Berggården, vd för Berggårdens Grävtjänst har sju anställda och fem maskiner, fyra grävare och en lastmaskin. Han slår ett slag för den växande trenden med att leverantörer har egna dagar med maskinvisningar i autentiska arbetsmiljöer som grustag.
– Det känns bra att leverantörerna kommer dit eller nära där man själv verkar. Framförallt för att man kan provköra maskinerna.
Sköta en dator
Viktigt är information direkt från leverantörerna.
– Jag kollar upp tidigare leverantörer och spinner vidare på den kontakten. Ofta väljer jag det jag känner till sedan tidigare för det känns säkert.
Conny Berggården startade företaget 1974 och ska snart gå i pension. Han tycker att behovet av att hålla sig informerad om vad som händer på maskinsidan ökar.
– Mina söner ska ta över och det är mycket för dem att sätta sig in i. Mycket ny teknik som satellitnavigering. Nu för tiden måste man kunna sköta en dator.
Text & foto: Monica Almgren