23948sdkhjf

Murken stubbe blir gödsel

Skolkamrater från femte till nionde klass och kursare på Sjömansskolan. Idag arbetskamrater på en vägfärja. Även på fritiden sitter de i samma båt. Anders Ring och Per-Arne Persson driver Stubbfräs i Mälardalen.
Tynningö. Vatten är deras element och naturligtvis är en ö destinationen för denna arbetsdag. Tyningö, granne med Vaxholm på Värmdö, har 150 bofasta året om. Ingen bro förbinder ön med fastlandet. Första färjan från Langö avlöper klockan sex.

Stubbfräsningen är en fritidssysselsättning och ingenting de kan livnära sig på, utan de har ”riktiga” jobb också. Anders kör vägfärjan mellan Skanssundet och Mörkö och Per-Arne är maskinist på densamma.

Den 6 juni i år är det elva år sedan företaget startades. Anders Ring är den som verkar föra killarnas talan.

– En arbetskamrat höll på med stubbfräsning och det inspirerade mig, säger Anders som snart drog med sig Per-Arne.

Omfång och rotsytem

Hem- och villamässan i Älvsjö, Trädgårdsmässan i Älvsjö, Trädgårdsmässan i Haga…det är på mässorna marknadsföringen har skett. Stora bland de 80-100 kunderna om året är Stockholms Entreprenad, Svensk Markservice och Vivaldi.

Bara en stubbe är inte bara en stubbe utan hur omfattande jobbet blir beror på omfånget och rotsystemen. Den största var en poppel där stubbe och rot inkluderat mätte 25 kvadratmeter, vilket innebar att jobbet tog en och en halv dag.

– Till råga på allt hade vi lämnat fast pris till Trädfällarna som hade hela entreprenaden. Vi fick ihop till bensinen, men det var allt, säger Anders.

Kungens trädgård

Inte själva fräsningen är ibland jobbigast utan att ta sig till arbetsplatsen.

– I stan handlar det ofta om att ta sig upp för trappor och in på innegårdar där det finns förvånande många träd.

Per-Arne minns en parallellgata tiil Strandvägen. Där låg en matta i entrén och fräsning skulle utföras på bakgården.

– Under tiden började det regna men fräsen måste ändå hem och det fanns ingen annan utväg än entrén. Kladdigt och lerigt blev det på mattan men vad skulle vi göra? Vi var ju där för att utföra vårt jobb.

I arbetet med stubbbar får man inte vara buskablyg. Sålunda hade Anders vägarna förbi Drottningholms slott och stegande spontant in till slottsträdgårdsmästare Staffan Sjölund och frågade om några stubbar skulle bort. Det skulle de. Fast inte i slottsträdgården utan i kungens egen trädgård.

– Först kollade Säpo att vi inte var skumma. Ett annat villkor var att fräsningen skulle börja klockan nio, ett kungligt krav, säger Anders.

400 träd

Dagen jobbet skulle utföras kom kungen ut och hälsade.

– Han var riktigt lerig om fötterna när han efteråt hoppade in i Ferrarin.

Största trädet i den kungliga trädgården mätte 3,50 meter i diameter.

Jobbet med flest träd hittills höll på att bli nästan 800 stycken i Järna, men NCC beslutade att de skulle grävas bort i stället så det blev aldrig några stubbar.

Vanligt är att kunden köpt sommarstuga i ett skogsområde och behöver avverka. Det händer förra året förra året och platsen var Ludgo i djupaste Sörmland. Resultatet blev 60 stubbar att fräsa bort.

– De sms:ade bilder hela sommaren från jobbet på tomten och det var väldigt kul att få ta del av, säger Anders.

På Ornö skulle en stor markägare bygga fritidshus och runt 400 träd måste ge vika.

– Vi flisade även på plats, en flismaskin kom och den var gratis det ingick i beställningen.

Kontroll av tänder

Ture Wallström är samordnare för behovet av stubbröjning på ön och hänvisar till ett par adresser på norra Tynningö, däribland sin egen.

Två dunkar bensin, sammantaget 40 liter, tas med vid varje uppdrag.

– Stubbfräsningen är energikrävande och maskinen drar fyra liter bensin i timmen, säger Per-Arne Persson.

Förutom bensinpåfyllning ingår i den gängse startproceduren att kolla tänderna.

– Tre par tänder längst ut byts ganska ofta. Samma tand kan användas tre gånger, det är bara att snurra på den, säger Per-Arne.

Från flera håll

Stenar är en fara för fräsen. När en stubbe angrips flyger flisen runt och en gång träffar skäret stubben slår det gnistor. Resultatet av stubbfräsningen blir täck och mull till rabatter.

– Barrträd innehåller terpentin så det man bör tänka på är att först gödsla med någonting kväverikt, då suger terpentinen näringen ur gödslet och inte ur jorden, säger Per-Arne Persson.

Fotnot: Så här mäter man omfånget av en stubbe som ska fräsas bort: Mät stubbens diameter i marknivå.

Text & foto:: Monica Almgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078