Nu rullar Dynapac igen
För tre år sedan inleddes ”Mission Pole Position” som skulle föra upp Dynapac till tätplatsen som tillverkare av asfaltutläggare. I oktober visades den bandburna varianten, på Samoter kom den hjulburna medan lanseringen för en större svensk publik gjordes på Maskinexpo.
Inte minst har konstruktörerna lagt ner stor möda på att skapa optimal föramiljö. Den sluttande motorhuven ger mycket god sikt över tråg och matarband samtidigt som man även lyckats skapa bra synfält över skriden.
Av stort värde är dessutom möjligheten att med en knapptryckning förskjuta hela arbetsplattformen en halvmeter åt både höger och vänster. Därmed får föraren betydligt bättre sikt med bibehållen närhet till alla reglage.
Reglagen på instrumentpanelen har dessutom placerats på ett sätt som innebär att funktioner hålls ihop samtidigt som man försökt placera de funktioner som används ofta där de är enklast att nå.
Mindre buller
– Förarmiljön är dessutom betydligt tystare än normalt, framför allt beroende på tre orsaker: Hyttens inre är klädd med ljuddämpande gummi, fläkten kontrolleras termostatiskt för att inte arbeta onödigt hårt och det samma gäller motorn där varvtalet aldrig blir högre än vad som behövs för den uppgift som utförs. På köpet minskar bränsleförbrukningen, säger Per Nilsson, säljare som under sina 33 år på Dynapac blivit en viktig länk mellan kunder och konstruktörer.
Testpiloterna vid några korta demokörningar av den rykande färska SD2500W var överens om att det kompakta formatet – bara 6,1 meter lång – och den nyutvecklade framhjulsdrivningen gör den 17-18 ton tunga maskinen lättmanövrerad. Inre och yttre vändradie anges till låga 2,4/6,1 meter.
Det programmerbara elektriska styrsystemet ska se till att Cumminsmotorn ständigt arbetar med optimal effekt beroende på belastning.
Den nya framhjulsdrivningen är framtagen för att ständigt ge optimalt fäste, oavsett underlag och belastning. De bakre drivhjulen är försedda med individuella pumpar, vilket bland annat ska säkra ett högt vridmoment. Det främre drivshjulsparet har försetts med en lösning som kallas addtraxxion och styr hydraulflödet så att fästet är optimalt oavsett hur mycket asfalt som ligger i tråget.
El- eller gasuppvärmning
Skriden kan fås med elektrisk eller gasbaserad uppvärmning. Inte minst med gas utlovas mycket kort uppvärmningstid. Integrerad nivellering och tvärfallssystem ingår. Läggningsbredden anges till 2,55 till 8,1 meter.
– Även servicen har underlättats en hel del. Bland annat har alla pumpar placerats på ena sidan, lätt tillgängliga. Dessutom har bränsletanken blivit större och rymmer nu hela 315 liter, säger Per Nilsson.
Den maskin som gjorde ett tillfälligt besök i Sverige saknade påkörningsskydd, något som kommer att finnas tillgängligt när maskinerna nu börjar serietillverkas. Samtidigt har tråget sänkts något, vilket ytterligare minskar risken för problem som kan uppstå om utläggaren kommer i närkontakt med lastbilen.