23948sdkhjf

Ingen plats för nytänkande

Gårdagens regn har rensat luften som snabbt värms av solens strålar. Hägg och syrén blommar sida vid sida. Ett oväntat silver i ishockey-VM och ett ännu mer oväntat brons i Eurovision Song Contest bidrar till bilden av ett Sverige som närmast kan beskrivas som guds gåva till mänskligheten.
En urstark ekonomi bidrar till att skapa optimism och framtidstro, men i ett land där Jante spelar första fiolen ger orkestern lätt ett något ostämt intryck samtidigt som inga träd tillåts växa hela vägen upp till himlen.
Att utifrån 1 000 intervjuer få fram en helt exakt bild av de värderingar som präglar ett land med ungefär 9,5 miljoner invånare är en grannlaga uppgift fylld med fallgropar. Det är ändå vad en grupp företag försöker göra med den så kallade Sverigestudien som nyligen genomförts för tredje gången. Om de 1 000 tillfrågade är representativa för den svenska befolkningen innebär det att ett flertal myter direkt kan avlivas. De tre studierna som genomförts med ett års mellanrum visar små skillnader i de värderingar som präglar individen. Inte heller individens upplevda och önskade värderingar i nationen visar några större skillnader. Det illavarslande är de förändringar som konstateras på arbetsplatsen. Bland annat noteras ett kraftigt ökat ”energiläckage”, ett begrepp som är svårt att både definiera och mäta, men där innebörden är destruktiva beteenden som skapar ineffektivitet i arbetsgruppen och försvårar konstruktivt arbete.
Det är inte lätt att utröna om ursprunget är hönan eller ägget, men en slutsats som dras i studien är att organisationerna blir allt mer toppstyrda. Den svenska arbetsplatsen beskrivs helt enkelt som fylld av osäkerhet, kortsiktighet och utan utrymme för delaktighet och eget ansvar.
Det är ur den miljön det emellanåt växer fram avarter som då och då presenteras som karteller eller skandaler där beslutsfattare utnyttjar möjligheter att se om sitt eget hus på bekostnad av kunder, arbetsgivare eller skattebetalare.
Inte heller här är det lätt att med bestämdhet fastslå vad som är orsak och verkan. Studien visar dock att ett tidigare honnörsord som ärlighet helt har försvunnit från topplistan vad gäller nuvarande och önskade värderingar från såväl arbetsplats som samhälle. Det är möjligt att ärlighet varat längst en gång i tiden, men det tycks inte vara det rättesnöre som styr verksamheten i dag.
Därför är det heller inte förvånande att kunden tycks hamna mycket långt ner på listan över vad som prioriteras i företagen. Vad värre är, är att kundnytta inte heller tycks vara något som individen förväntar sig eller ens värdesätter hos arbetsgivaren.
Visst har vi haft ett par besvärliga år med ekonomisk härdsmälta och visst kan rehabiliteringen underlättas av hårda tag med bestämda riktlinjer. Men ingen lösning är optimal om inte den kompetens och den kreativitet som finns i den egna och andras organisationer tas till vara. Men även på den punkten slaktar studien en gammal ”sanning” – myten om den innovativa svensken. Slutsatsen är helt enkelt att det saknas utrymme för innovation och nytänkande på bred front på våra arbetsplatser.
Ingen stabil grund att stå på när konkurrensen från öster hårdnar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063