Uppfräst asfalt får nytt liv
100 kg ny asfalt per kvadratmeter blir bara 35 om man väljer att återvinna den gamla asfalten redan ute på vägen. Samtidigt minskar behovet av transporter. Metoden är inte ny men blir alltmer populär på de svenska vägarna.
Öregrund . Blåsipporna står tätt i dikena i norra Uppland. Men här och där är gräset upp mot vägbanan svartbränt. Ett tydligt tecken på att NCC Roads Specialbeläggningar varit framme och gasolbränt asfaltytan för att kunna återanvända den.
Här, nära Öregrund, ska knappt en mil väg få ny beläggning. I stället för att nyasfaltera den ska den remixas. En metod som kan passa för vägar som inte är för slitna, uppger säger Göran Olsén, arbetsledare på NCC Roads Specialbeläggningar.
– Den här vägen började bli sliten, med lite stensläpp och aningen spår. Man ville åtgärda den innan det blev för mycket.
Göran Olsén ägnar en stor del av sin arbetstid just åt att remixa vägar. Metoden har brukats sedan 1980-talet men har fått allt mer vind i seglen under de senaste åren.
Fräser upp asfalten
Remixing innebär att man återvinner den gamla ytan och tillsätter en mindre mängd bitumen och asfalt.
– Vid traditionell asfaltering lägger man ut 90-100 kg per kvadratmeter, när vi remixar behöver vi bara 35 kg per kvadratmeter, kommenterar Göran Olsén.
Processen inleds genom att en lastbil försedd med stora gasoltankar värmer upp asfaltytan till 120 grader med hjälp av en ”heater”. Därefter tar remixern vid, en cirka 20 meter lång maskin med flera skridar, en blandningstrumma och en fräs.
Remixern börjar med att fräsa upp den heta ytan cirka tre centimeter ned. Den uppfrästa vägbanan blandas sedan med bitumen, polymerer och ny asfalt i en trumma.
– Här lägger vi ett kilo extra bitumen och 35 kilo ny asfalt per kvadratmeter, berättar Göran Olsén.
Bitumenet behövs eftersom vägytan torkats ut efter åratal i solen.
– Med extra bitumen blir det ett extra fettlager längre ner i vägbanan, säger Göran Olsén.
Mindre transporter
Den färdigmixade massan läggs sedan ut i en sträng bakom maskinen.
– Skriden bak planar ut den, sedan tar två vältar vid, säger Göran Olsén.
Först ut är en trevalsvält som knådar till asfalten. Därefter kommer en vibratorvält som slätar till ytan. Sedan är det bara för asfalten att kallna, något som tar 4-5 timmar.
– Vi kör fem meter i minuten, det är ungefär lika snabbt som vid traditionell asfaltering, säger Göran Olsén.
Han anser att metoden är ett bra sätt att spara in på både asfalt och transporter och därmed även pengar och miljö.
De sex lastbilar som servar det här projektet hade inte förslagit om man asfalterat på klassiskt vis.
– Då hade det behövts tio till tolv stycken, säger Göran Olsén.
Två lager
Att remixa vägar lämpar sig bäst när vägen är i hyfsat bra skick och man vill återställa dess ursprungliga kvalitet. Den som vill öka på förstärkningen eller på annat sätt förbättra vägen kan använda välja att låta remixern blanda den uppfrästa asfalten enbart med bitumen och lägga massan direkt på vägbanan för att sedan direkt täcka de bitumenindränkta fräsmassorna med ett lager ny asfalt som också matas ner från maskinen.
– Då går de gamla massorna ner på den främre skriden och de nya på den bakre, säger Göran Olsén.
NCC kallar den här metoden remixing plus. Mängden ny asfalt blir då större, 50-70 kg per kvadratmeter.
– Det blir två lager i stället för ett och det kan passa bra om man vill bygga upp vägen lite, säger Göran Olsén.
Han uppger att remixing plus blivit alltmer populärt .
– Det är det vi gör mest.
Blandar i skruven
En tredje metod kallas repaving. Då krävs en annan maskin, en repaver. NCC har tre stycken och i stället för att fräsa upp vägytan river denna konstruktion upp asfalten med sina tänder. Materialet går bakåt i maskinen men blandas inte i någon trumma.
– Det blandas direkt i skruven och läggs ut, förklarar Göran Olsén.
Ett blad slätar till de upprivna massorna som sedan täcks av ett lager ny asfaltmassa.
– Repaving passar bra när det är mycket spår, när vägen är lite mer sliten. Man lägger lite tjockare och det blir kanske 40-70 kg per kvadratmeter, säger Göran Olsén.
NCC har remixat och repavat vägar sedan 1980-talet och även de andra stora byggbolagen använder metoden. Enligt Göran Olsén är den svenska marknaden är så pass liten att bolagen ofta utför jobb även i grannländerna.
– I fjol körde vi nära ryska gränsen i Finland, i danska Århus och på flera ställen i Sverige, säger Göran Olsén.
Vilken metod som passar bäst i olika lägen är svårt att säga uppger han.
– Beställaren bestämmer.