23948sdkhjf

Uppdatering i realtid via nätet

Glöm USB-minne för att förmedla information mellan exempelvis en kontorsdator och entreprenadmaskiner. Numera är Topcons 3 D-system Sitelink ständigt uppkopplat, vilket sparar mycket tid och kraft i ett anläggningsprojekt där det händer mycket under resans gång.
Sollentuna. I Sverige kan man räkna med att 3D-system används i 80 procent av maskiner verksamma i jobb som omfattar mer än 20 miljoner kronor.

Managementsystemet Sitelink lanserades 2007 av Topcon, som annars

framför allt är ett hårdvaruföretag som utvecklar bland annat GNSS-utrustning för entreprenadbranschen, men då skedde kommunikationen bara med ett lokalt Lan. Under våren gick systemet ut on line.

– Det är den sista pusselbiten i kommunikationen på siten, att den går

via en server och att servern fungerar som en relästation, säger Bengt

Lindell, ingenjör vid Top Position, distributör för Sokkia och Topcon

totalstationer, GNSS-mottagare och maskinstyrningssystem i mellersta

och södra Sverige.

Går till datorn

I ett anläggningsprojekt sker hela tiden förändringar som leder till att 3D-modeller måste uppdateras. Det har hittills rättats till på fältet genom nya usbminnen till inblandade maskiner. Att fara runt till 20 eller fler maskiner tar tid.

– Det som händer när modeller ska uppdateras är att vi nu kan gå till

datorn, markera ny modell och skicka ut den nya ritningen till

samtliga berörda. På samma dator kan vi direkt se var maskinerna befinner sig och att de använder rätt 3D-modell, säger Bengt Lindell och nämner samtidigt en annan fördel. Databasen i systemets server sparar maskinernas utförda arbete under hela byggprojektet.

Följa arbetet

Från den informationen kan till exempel utsättaren beräkna schaktade volymer i ett område av enstaka eller flera maskiner under ett tidsintervall helt utan konventionell inmätning.

– Vi bygger en virtuell modell och utifrån den går det att beräkna hur många kubik som schaktats, säger Bengt Lindell.

Han pekar på att det går snabbt att kommunicera ändringar i modeller via internet.

– Från en kontorsdator kan arbetsledningen följa maskinernas arbete och använda systemets meddelandefunktion för att till exempel skicka ut arbetsorder.

När modeller ska revideras på en nyetablering kan flera utsättare mobiliseras via systemet för att tillfälligtvis hjälpa till med revideringen.

– På så sätt kan uppstartstiden kortas ner och maskinerna snabbare komma i produktion.

Produktionstiden ökar

Systemet samlar in och snabbar på samt gör det möjligt för projektören att gå in och se hur deras 3D-modell fungerar i produktion. Top Position samarbetar med andra mjukvaruleverantörer för att sprida användningen av informationen i databasen, exempelvis med Dyna Road för att ta fram en programvara för masshantering.

– Alla programuppdateringar och hälften av alla servicebesök kan skötas via internet, vilket leder till att maskinerna produktionstid ökar, säger Bengt Lindell.

Internetuppkopplingen presenterade leverantören nyligen i en Road Show. Där närvarade Lennart Gimring från teknikkonsulten Vectura, som utför underlag till 3 D-modeller.

– En annan aspekt med den digitala utvecklingen är att informationen sparas och finns tillgänglig under och efter avslutat byggprojekt.

Tydlig struktur

Information som kan användas för dokumentation av utfört arbete eller som underlag för produktionsförbättringar av framtida projekt.

– Jag är här för att förbättra samarbetet mellan oss som ger input till maskinerna och de som är i maskinerna.

– Det har varit problem med att teknikkonsulter har gjort 3D-modeller

som inte använts. Vi teknikkonsulter kanske gör mycket i onödan, men

det kan avhjälpas med en tydlig struktur, säger Lennart Gimring.

Mäter produktionen

En stor fördel med systemet och det gäller 3D- maskinstyrning generellt är att all data om maskinernas rörelser lagras i en databas. Med den kan man sedan ta fram skräddarsydda applikationer.

– Till exempel kan man göra automatiska volymberäkningar i realtid och räkna ut hur många kubikmeter anläggningsmaskinerna schaktar per timme. Historisk data kan också användas för att bestämma vilken typ av maskiner som behövs för ett visst arbete, om det behövs fler maskiner eller om några kan undvaras, säger Bengt Lindell.

Behöver inte göra något

En annan specialitet är att det går att fjärrstyra maskindatorn för att ge maskinisten ett bättre användarstöd. Utsättaren kan även använda det för att reda ut eventuella frågor hur 3D-modlellan ska användas och leverantörens support kan ge tips och instruktioner om hur programmet används.

Fotnot: Sitelink på internet visas på Maskinexpo 19-21 maj.

Text: Monica Almgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079