Brist på guppvarnare
Den kyliga vintern ledde till ojämna vägar. Guppvarningsskyltar har haft en strykande åtgång kan Västerviks kommun intyga. Leveranserna har ökat markant för tillverkaren Blinkfyrar.
– Särskilt populär är vår lösning med handtagsskylt i "stabilfot", säger Michael Jägestedt försäljningschef på Blinkfyrar med huvudkontor och centrallager i Staffanstorp.
Verksamheten fick ett rejält uppsving på vårkanten.
– Vi har sett en markant ökning av försäljningen av "guppskyltar", säger Michael Jägestedt.
Vinterkölden lade sin iskalla hand över Sveriges vägar. Västervik är en av de kommuner som kan rapportera att det guppar ordentligt för trafikanterna. Bruttovikten för flera av de hårdast tjäldrabbade vägarna har satts ner till max tolv tons bruttovikt, vilket innebär stopp för tyngre lastfordon.
Lappa och laga
Det gäller sträckorna Helgenäs-Sundby, vägen in till Forsby, vägen mellan Hummelstad och norrut mot Spånga och vidare mot Skaftekulla, samt vägen mellan Blackstad-Möckelhult-Odensvi. Vägarna mellan Blackstad och Toverum och Norrlandsvägen är också knöliga och i dåligt skick.
– Tjälen gick ner riktigt på djupet. Jag har nog inte varit med om värre under de 25 år jag jobbat på vägarna, säger Tomas Holgersson på Svevia i Gamleby. Svevia är det företag som numera sköter vägunderhållet åt Trafikverket. De senaste veckorna har han åkt runt med sitt manskap och försökt göra det som går för att bekämpa ojämnheter och sprickor på beläggningen.
– Vi har lagt grus på grusvägar och lagat beläggningar. Det enda vi kunde göra var att lappa och laga. Det var så många ojämnheter att guppskyltarna vi hade i lager inte räckte till. Jag uppmanar trafikanterna att ta det lugnt på vägarna, säger Tomas Holgersson.
Materialen sväller olika mycket
Vad är det som händer med vägarna när det blir kallt?
– Vi har äldre vägar i området och åldersstigna vägar består av mycket lera och andra material som suger åt sig fukt. Materialen sväller olika mycket, därav ojämnheten på vägarna. När värmen kommer går tjälen långsamt ur vägarna och vägytan blir mjuk och därmed tjänlig för tung trafik. När vägkroppen torkar ur och tjälen försvinner går guppen tillbaka, säger Tomas Holgersson.
Text: Monica Almgren