23948sdkhjf

Liten tunglyftare på hög höjd

Nätt tiotonnare som lyfter fyra ton vid 10 meters höjd utan stödben. Strax innan Byggmaskiner i Göteborg övertog All Access 24 generalagenturen för italienska Faresin teleskoplastare i Sverige.
Försäljningen av teleskoplastare ökade 114 procent under 2010 vilket visar att det finns en marknad. Något All Access 24 tar fasta på med nya agenturen som tidigare innehades av Rosenquist Maskin i Jönköping. I Kungsängen utanför Stockholm satsas det för fullt, mark är avsatt en kort promenad längre bort och där är avsikten att bygga 600 kvadratmeter verkstad och 200 kvadratmeter kontor. Tomtytan kommer att vara inhägnad med uppställningsplatser för maskiner.

– Året har börjat bra med dubblerad omsättning, säger Jesper Bratowski, delägare i All Access 24 och Altrex Svenska AB.

På den urvuxna gården trängs begagnade teleskoplastare och liftar, högst pekar en JLG 1250 från 2005 som når 38,1 meter upp. Men låt oss gå igenom företagens historia. All Access 24 är ett företag som funnits sedan tio år tillbaka.

Satsar på ny teknik

Delägaren Jesper Bratowski tog över från 2003 för att sälja Altrex ställningsprodukter Tillsammans med sin far Jan Bratowski driver han båda All Access 24 och Altrex Svenska AB. Företaget satsar på ny teknik såsom att vara bland de första som skapat en app till Iphone, där man lätt kan hitta information om den maskin man söker samt att beställa företagets övriga tjänster. Den finns att ladda ner på App store.

– Allt finns naturligtvis även på vår hemsida.

Jan Bratowski har arbetat med maskiner och ställning sedan 80-talet och har cirka 30 års erfarenhet i branschen. Bland annat har han varit med om att bygga upp JLG Skandinavien med varumärken som JLG, Bobcat och Dino, med positionen som vd. Under den senaste lågkonjunkturen blev många nyproducerade maskiner stående utan köpare.

Efterfrågan ökade

Däremot ökade efterfrågan på begagnade, vilket All Access 24 tog fasta på och införskaffade sådana, varav en del bara hade gjort ett fåtal timmar.

– Vi kallar det för nybegagnade maskiner och såg en möjlighet att sälja billigare maskiner.

Begagnatförsäljningen samt att hyra ut endast till uthyrare är stommen i All Access 24. Att sälja nya maskiner är dock inget nytt, för företaget har sedan tidigare även på säljlistan bland annat JLG, Aichi, Terex och Genie teleskoplastare med flera

– Det verkar finnas en marknad för nya teleskoplastare. Vi har tagit reda på vad som krävs för att ta andelar, säger Jesper Bratowski.

Inga stödben

Faresins serie teleskoplastare Handlers finns från 7 till 21meter.

Den första modellen man satsar på för den svenska marknadens räkning är en 1070 som når tio meter och lyfter sju ton. Maskinen är CE-märkt med BM-fäste samt försedd med hitchkrok. Nyligen har två servicemekaniker anställts. Så nu är de sammanlagt åtta personer på företaget. Personalen går nu igenom teleskoplastarna för att lära sig dem från grunden och in i minsta detalj. Stor lyftkapacitet och många tillbehör är Faresinseriens främsta konkurrensmedel på den svenska marknaden med starka aktörer som exempelvis Hüllert, återförsäljare av Merlo och nystartade Liftway som sålde 27 Manitou förra året.

– Maskinen behöver inte ha stödben utan är mobil, den kan lyfta under

driften, vara rörlig men ändå ha extra lyftkapacitet, säger Jesper

Bratowski.

– Företaget kan förse alla nya maskiner med korg om köparen så önskar.

Första leveranser i maj

Nyckeln till varför maskinen kan lyfta så mycket ligger inte bara i de kraftiga lyftcylindrarna utan även andra lösningar.

– Alla komponenter som ramen, bommen, hydrauliken och motorn är kraftigare och starkare konstruerad. Telskoplastaren är försedd med extra hydrauluttag fram och bak och kan komma upp i en hastighet av 40 km, i stället för mer traditionella 30 km. Två Faresin demomaskiner, en 1070 och en 730 compact finns för test för nyfikna kunder.

– Bara att komma och prova våra maskiner på gården.

Leveranstiden för 1070 beräknas från omgående till 30 dagar. Andra modeller i serien tar normalt två till sex veckor eftersom maskinerna ska Sverigeanpassas, vilket delvis sker på den italienska fabriken.

– Vi har sålt cirka 60-70 begagnade teleskoplastare och vi hoppas att hälften blir nya till nästa år. De första leveranserna sker i mitten av maj, säger Jan Bratowski.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078