Läge att förebygga ståtid
Under några isande kalla dygn kom våren av sig. Men trots regn och hagel har aktiviteterna på Barkarbys gamla flygplats fortsatt oförtrutet. Miltals monterlinjer är målade, 400 flaggstångsfundament har placerats ut, kilometer efter kilometer med staket är på väg upp och 1 300 kubikmeter flis är på väg in.
Möjligen är det symptomatiskt att vinterns något tafatta försök att återta kontrollen över Europas norra delar gick i stöpet. I skrivande stund har värmen – nåja – återvänt och dagens väderprognos för öppningsdagen, torsdag 19 maj, är mest klart och en dagstemperatur som närmar sig 20 grader. Näst intill perfekt väder för en utomhusmässa med andra ord.
Det går heller inte att klaga på konjunkturen, även om de stora, börsnoterade byggföretagen just lämnat delårsrapporter som kunde ha varit bättre. Men orsakerna kan vara flera. Det är ingen tvekan om att den senaste vintern förhindrat och fördröjt åtskilliga byggprojekt. Dels har snö och kyla omöjliggjort vissa arbetsuppgifter, dels har den omfattande snöröjningen tagit i anspråk resurser som annars skulle ha använts till nybyggnad och underhållsarbeten.
Men det finns fler orsaker, en kan vara att konkurrensen just nu är mördande, vilket sänker prisbilden. Med hyggligt välfyllda orderböcker kan det betyda att intresset för att ta på sig ytterligare arbeten till mindre marginaler är synnerligen begränsat.
Det kan å andra sidan vara en vink även till beställarna som i dag med stor säkerhet får förhållandevis stor utdelning på sina investeringar även om de största byggföretagen inte längre hugger efter allt.
Det har också sett riktigt bra ut för de internationellt verksamma maskintillverkarna. Lågkonjunkturen tycks inte bara vara förbi, den verkar närmast bortglömd när företag med hårt slimmade organisationer åter igen börjar rulla.
I synnerhet är det de asiatiska marknaderna som bär upp världsekonomin, men väl så viktigt är att gamla trygga marknader som Nordamerika och nu även Europa börjar ta fart.
Inte minst på vår svenska hemmaplan råder bra fart i bygg- och anläggningsverksamheten, trots signalerna från börsföretagen. Den eftersläpning i maskininköp som blev följden av den svaga investeringsviljan under krisåren är inte återställd. Många entreprenörer och uthyrningsföretag behöver fortfarande uppgradera sin maskinflotta och tillverkarna har hunnit ta fram en hel del nytt som är väl värt att visa fram. Det kan förklara att förra årets utställarrekord på Maskinexpo är slaget med bred marginal. I skrivande stund handlar det om en ökning med nästan tio procent från fjolårets 528 utställare.
Mässan hamnar också väl i tiden eftersom årets stora europeiska maskinmässor och amerikanska Conexpo inte på långa vägar har samma dragningskraft som Bauma och Intermat. Det ökar utrymmet och intresset för nationella och regionala evenemang.
Mycket talar för ett nytt publikrekord på årets Maskinexpo. Största hindret ligger nog i om besökarna har för mycket att göra på hemmaplan. För i minst ett avseende finns likhetstecken mellan maskinföraren och privatpersonen. Den som inte har tid att motionera, blir förr eller senare tvungen att avsätta tid för att vara sjuk. Den som inte har en fungerande maskinpark får finna sig i att maskinerna står.